Jelka Miličević o proračunu FBiH: Braniteljima 50 milijuna KM, za poljoprivredu 87, za zdravstvo 30...

Federalna ministrica financija Jelka Milićević, pred današnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kazala je kako proračun za 2020. godinu pripreman gotovo cijelu ovu godinu, oslikava i program socijalno-ekonomskih reformi u BiH.

- Opredjeljenje Vlade je da se implementira obvaza da Zavod PIO dobije status proračunskog korisnika. To znači da se Zavod, kao i sva druga ministarstva i institucije nalaze u proračunu s uplatama i isplatama. To je i najvećim dijelom doprijenijelo povećanju proračuna koji je veći za 83 posto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 4,95 milijardi - kazala je Milićević, javlja Avaz.

U strukturi prihoda, prihod za doprinose mirovinskog je nešto više od dvije milijarde maraka, a sve ostalo su prihodi od poreza i izvori financiranja.

- Prvi i osnovni stubac rashodovne strane proračuna su obveze za ekonomski rast, odnosno povećanje konkurentnosti gospodarstva, a tu je i veća održivost i efikasnost javnih poduzeća... Prioritet je i reforma poboljšanja kavalitete zdravstvenog sustava. U rashodnovnoj strani je i obveza vraćanja ranijih kredita, a posebno su prepoznate kategorije branitelja za koje je ove godine za implementaciju Zakona o pravima branitelja i članova njihove obitelji planirano je 50 milijuna maraka, implementaciju Zakona za zaštitu obitelji sa djecom izdvojeno je 20 milijuna maraka - rekla je Milićević.
Ministrica je istaknula i poticaj za poljoprivredu za koje je naredne godine planirano 87 milijuna maraka, 18,3 milijuna više nego prošle godine.

- Za 7 milijuna maraka povećani su transferi za raseljene kategorije i izbjeglice. Krajnje je vrijeme da se napravi analiza dosadašnjih utrošaka i da se ubrzaju procesi na implementaciji aneksa 7. Daytonskog sporazuma. Transferi za sanaciju zdravstvenih ustanova planiran je na 30 milijuna, povećan je za 24 milijuna u odnosu na raniju godinu - naglasila je Milićević, dodajući kako je 21 milijun maraka planiran nižim razinama vlasti.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 17 Prosinac 2019 13:39
 
index Instagram400x230 youtube