Zakon o oslobađaju poreza na kupnju prve nekretnine ide u daljnju proceduru

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se predviđa povrat PDV-a građanima BiH s prebivalištem u BiH za kupovinu prvi stan tj. stambena zgrada.

Zakon je razmatran u prvom čitanju, a predložili su ga zastupnici Saša Magazinović (SDP), Sabina Ćudić (NS), Sanja Vulić (SNSD), Mia Karamehić-Abazović (NiP) i Čedomir Stojanović (Srpski klub).

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Denis Zvizdić (NiP) pohvalio je inicijativu i čestitao predlagačima na izradi zakonskog prijedloga, ali je ukazao i na to da postoje neki termini koji nisu dobro definirani.

– Bojim se da mogu napraviti problem u provođenju ovog zakona, rekao je Zvizdić.

Izaslanik PDP-a Borislav Borenović rekao je da je ovaj prijedlog veoma važan i da treba pomoći mladima da osiguraju krov nad glavom, te je predložio da se, osim kupovine stambene jedinice, otvori i mogućnost izgradnje prve stambene jedinice. uključeno, kao i kvadratura sadržana u zakonu, ne samo u obrazloženju. Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić kazao je da je ovaj prijedlog zakona usklađen sa složenim poreznim sustavom Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da ovaj zakonski prijedlog treba izaći u obliku u kojem je predložen zbog različitih evidencija i složenosti poreznog sustava BiH.

Amidžić, koji je i predsjednik Upravnog odbora UINOBiH, naveo je da je ovaj zakonski prijedlog predstavljen na sjednici Upravnog odbora u veljači kako bi bio upućen Vijeću ministara i kroz redovnu proceduru u PSBiH. Govoreći o trenutku povrata PDV-a, ministar Amidžić je naveo da povrat nije moguć dok se objekt ne završi i ne dobije uporabna dozvola.

Ministar je rekao da je dobar prijedlog zabrane prodaje nekretnina na koje se PDV vraća deset godina, te dodao da će se posebna evidencija voditi za one koji tu mogućnost koriste preko supružnika.

Tijekom rasprave istaknuto je da u BiH trenutno ima dosta nelegalno stečenog novca koji se najlakše “pere” kupnjom nekretnina. Stoga, kao što je rečeno, treba biti vrlo oprezan u definiranju prava. Problematično je i nepostojanje registra stanova u Bosni i Hercegovini iz kojeg bi se utvrdilo kupuje li netko svoju prvu nekretninu.

– Dat ćemo podršku, ali ako se dogodi da će konačna rješenja bez sumnje ogroman broj ljudi ili cijele kategorije kroz ovaj zakon uvesti u status diskriminiranih osoba, onda unaprijed kažemo da nećemo podržati takva rješenja koja će diskriminirati ljude, kazao je Safet Kešo (SDA).

 
index Instagram400x230 youtube