Panika na FTV-u: “Hrvati se pripremaju na povratak Herceg-Bosne”

U najavi podjele Federacije – i trećeg entiteta. Povratak na tvorničke postavke, odgovor je iz Mostara na potencijalnu potvrdu presude Kovačeviću, tvrdi Federalna televizija koja je ovoj temi posvetila udarne minute svog glavnog Dnevnika u ponedjeljak.

U prilogu se navodi kako HDZ BiH broji dane do odluke u slučaju Kovačević, ali ne gubi vrijeme.

“Aktiviran svim sredstvima na svim frontama. Rade planove i razrađuju scenarije. Od lošeg do najgoreg. U strahu i panici od građanske države akcija u Mostaru. Rade i stvaraju javnosti nepoznati ustavnopravni stručnjaci. Dakle, pod dirigentskom palicom politike crtaju granice na temeljima poražene ideje i samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Jer, ako Europski sud za ljudska prava potvrdi presudu Kovačeviću i zbog toga Bosna i Hercegovina postane jedna izborna jedinica, najava je o cijepanju Federacije na dva dijela. Ili, kako piše Hrvatski medijski servis, vraća se na stanje prije Daytonskog sporazuma:

“Odnosno dvije republike – Republika Bosna i Hercegovina sa sjedištem u Sarajevu i Hrvatska Republika Herceg-Bosna sa sjedištem u Mostaru. Nova Hrvatska Republika u BiH imala bi svoj Sabor, Vladu i pravosuđe. Priznavala bi međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine kao članice UN-a.”

To bi bez sumnje bio treći entitet. Hrvatski medijski servis ističe da bi granice bile virtualne, ali je sigurno da bi posljedice bile stvarne. A u jednoj državi dvije republike, postojeća srpska i nova hrvatska, svaka sa svojim institucijama i vlastima.

Josip Merdžo, glavni tajnik HNS-a, potvrdio je, gostujući u jednoj TV emisiji, da je moguće, ako Glavno vijeće potvrdi presudu Kovačeviću, “ono što nije uspjelo generacijama hrvatskih političara” – stvaranje hrvatske federalne jedinice u BiH .

Čitajući Ustav Bosne i Hercegovine, zamišljeni koncept bi bio definicija rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Ili s druge strane, postizanje cilja i najvećeg interesa.

“Stvorio bi se jedan novi politički ambijent koji bi onda pokazao da je potpuno legitimno ovo o čemu govorimo, a to je nova federalizacija koja bi bila puno logičnija, puno pravednija i, da kažem, bila bi u interesu Hrvata. “ dodao je Merdžo.

I još malo u interesu HDZ-a BiH, jer jedino je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine s iskaznicom ove stranke jedini legitiman. Kako presuda Kovačeviću izravno ruši taj koncept, te vodi od etničke države prema građanskom predstavničkom sustavu, HDZ kvari dobro koordiniran sustav upravljanja. Zato presudu kategorički pobijaju argumentima koji očito ranije nisu bili relevantni za Europski sud za ljudska prava.

“Vidite i ljude koji to pišu, koji to rade očito iz interesa, pod nečijim utjecajem, financijski motivirani za to. Jedan dan su Hrvati, drugi dan su predstavnici drugih, trećih naroda, i kako to komentirati. Bolje da tu stanem, da ne upadnem u neku zamku”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“To je lažno predstavljanje, to treba procesuirati. Sud u Strasbourgu je bio pod utjecajem prijatelja gospodina Kovačevića, koji je na tom sudu prije BiH”, rekla je Marina Pendeš, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda BiH (HDZBiH).

Prijetnje i ucjene. Za Izborni zakon spremni učiniti sve po njihovoj mjeri. Svoje namjere, reakcije i moguće odgovore HDZ BiH nije skrivao ni prije dvije godine prilikom jednog od brojnih pokušaja reforme Izbornog zakona.

“Ne vjerujem da je normalno da u zemlji koja je prošla ono što smo mi prošli u Bosni i Hercegovini, da nam politički lideri i dalje prijete ratom, jer ovo što čujemo i ono što smo dijelom čuli na sastanku. HDZ-ovih predstavnika je da bi, ukoliko se Schmidt ne izjasni o ovom dijelu, moglo doći do problema na jugu zemlje. Svakome tko imalo zna bosanski jezik, svi znamo što znači kada neko kaže ‘bit će problema’”, rekao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu BiH, u srpnju 2022. godine.

Sada ima opasnih najava na jugu zemlje. Podjele, granice, republike po želji. A gdje je tu država? A koga to još zanima, jer o povratku Herceg-Bosne se šuti na svim razinama. Čovićevi partneri, čelnici Trojke šute, političkih reakcija nema. Šuti i međunarodna zajednica. Samo da ne bude zakašnjele reakcije jer Čović nastavlja Dodikovim stopama podjela, tamo gdje je najmanje država”, tvrdi u svom prilogu s prizvucima panike Federalna televizija.

 
index Instagram400x230 youtube