Vlada ŽZH imenovala novo Upravno vijeće Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH

U četvrtak 17. listopada 2024. godine, pod predsjedavanjem predsjednika Vlade Predraga Čovića, u Širokom Brijegu je održana 47. sjednica Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila tekst Nacrta Zakona o dopuni Zakona o sudskim pristojbama, te ga po skraćenom postupku uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

Ovim Zakonom je planirano oslobađanje od plaćanja sudske pristojbe na sudsku nagodbu u tjednu sudske nagodbe, što bi dovelo do smanjenja broja neriješenih predmeta pred sudovima.

„Tjedan sudske nagodbe“ provedi se u svim prvostupanjskim i drugostupanjskim sudovima u Bosni i Hercegovini dva puta godišnje u trajanju od po dva tjedna. Cilj organiziranja „Tjedana sudske nagodbe“ je rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke, te se na taj način želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet postavlja brzo i efikasno rješavanje, s naglaskom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

Odluke donesene na sjednici Vlade

Vlada je donijela Odluku o pristupanja izradi Strategije razvoja civilnog društva u Županiji Zapadnohercegovačkoj za razdoblje 2025. – 2030. Civilno društvo igra ključnu ulogu u razvoju demokratskih procesa, unaprjeđenju društvenih vrijednosti i promoviranju aktivnog sudjelovanja građana u društvenim i političkim pitanjima. U tom kontekstu donošenje ove Strategije predstavlja nužan korak za sustavno jačanje i podršku organizacijama civilnog društva (OCD) te za unaprjeđenje njihovog djelovanja u županiji. Strategija će osigurati okvir za poboljšanje suradnje između OCD-ova i institucija vlasti na lokalnoj i županijskoj razini. Time će se postići bolja koordinacija i učinkovitost u rješavanju zajedničkih problema i provođenju projekata od javnog interesa. Donošenjem Strategije Županija Zapadnohercegovačka će se uskladiti sa europskim standardima i praksama u području razvoja civilnog društva. To će olakšati pristup EU fondovima i programima, te olakšati bolje integriranje u europske procese i mreže. Donošenje ove Odluke od strane Vlade Županije Zapadnohercegovačke predstavlja ključni korak za unaprjeđenje uvjeta rada i razvoja OCD-ova. Ured Vlade za europske integracije, kao nositelj ovog procesa, osigurat će koordinaciju i provedbu aktivnosti te će kroz participativan pristup uključiti sve relevantne dionike u izradu ove Strategije, čime će se postići održiv i dugoročan razvoj civilnog društva u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Zavoda za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke;
Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke.

Rješenja donesena na sjednici Vlade

Vlada je donijela Rješenje o razrješenju Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke u sastavu: Velimir Markota, Zlatko Ramljak, Vjekoslav Filipović, Ante Bogut, Mirjana Džajić, Mirela Luburić, Branimir Skoko, Zoran Slišković i Anđelko Mikulić, kao i Rješenje o imenovanju Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke u sastavu: Velimir Markota, Zlatko Ramljak, Ante Bogut, Mirjana Džajić, Mirela Luburić, Zdravko Boras, Mario Prskalo, Zoran Slišković i Vjekoslav Filipović.

Vlada je također donijela Rješenje o razrješenju člana Upravnog vijeća Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje, kojim se Jozo Zadro, zbog isteka mandata, razrješava dužnosti člana navedenog Upravnog vijeća.
Rješenje o imenovanju člana Upravnog vijeća Javne ustanove Zavod za odgoj i obrazovanje, kojim se Jozo Zadro imenuje za člana navedenog Upravnog vijeća.

Više u ovoj kategoriji: « NAJAVA| 47. sjednica Vlade ŽZH
 
index Instagram400x230 youtube