Kakve olakšice predviđa inicijativa za ukidanje PDV-a na prvu nekretninu?

Što donosi inicijativa za ukidanje PDV-a na prve nekretnine? Kakve olakšice predviđa i na koga će se odnositi? Kada će stupiti na snagu i koliko je pravno provediv?

Hoće li put do prvih kvadrata biti otežan složenošću sustava nauštrb ekonomskih i demografskih mjera?

Prvobitna inicijativa za oslobađanje plaćanja PDV-a pri kupnji prve nekretnine potekla je prije godinu dana od ministra financija i trezora Bosne i Hercegovine Srđana Amidžića. Tek nedavno je UIO BiH dala pozitivno mišljenje.

“Pripremljen je Prednacrt zakona o izmjenama Zakona o PDV-u koji je dostavljen Upravnom odboru UNO na daljnje odlučivanje. Moraju ga dodatno podržati Vijeće ministara BiH i Parlament”, kažu u UIO BiH. glasnogovornica Darjana Maglov, navodi BHRT.

Oslobađanje od plaćanja PDV-a, pri kupnji prve nekretnine, vrijedilo bi za sve građane koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Kako sada stvari stoje, inicijativu podržavaju vlasti na razini Bosne i Hercegovine.

“Ovo se neće odnositi samo na mlade bračne parove ili bilo koju drugu kategoriju, ovo se odnosi na svakog pojedinca koji živi u BiH i ima državljanstvo, a nema riješeno stambeno pitanje”, napominje ministar financija i trezora BiH. Hercegovina, Srđan Amidžić.

“Ovo bi bio poticaj za mlade ljude, odlična mjera i mi ćemo je naravno podržati”, rekao je ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto.

S obzirom na složenost sustava, ništa još nije sigurno, a ekonomske računice za građane itekako ima.

“Oslobađanje plaćanja PDV-a je mjera koja je prije svega usmjerena na demografiju, a ne ekonomiju, kao što smo vidjeli na primjeru Srbije. Cilj je prije svega pomoći mladima, a ako država može uvesti takvu mjeru, ja bih mislim da bi realno moglo”, kaže ekonomist Marko Đogo.

Jasno je da će inicijativa proći ako postoji politička volja da se stvar riješi zakonski. Ako ne, slijedi još jedno predizborno obećanje, koje će vjerojatno opet biti aktualno za sljedeći izborni ciklus.

 
index Instagram400x230 youtube