MUP ŽZH: Ne palite nisko raslinje i travu, kazne za izazivanje požara do 8 godina

MUP Županije Zapadnohercegovačke pozvao je u srijedu građane da za čišćenje i održavanje poljoprivrednog zemljišta koristite alternativne metode koje ne uključuju paljenje.

Kako kažu, u posljednje vrijeme primijećeno je povećano paljenje niskog raslinja i trave na otvorenom što predstavlja značajan rizik za sigurnost građana.

Ovakve aktivnosti u sušnom periodu, dodaju, mogu izazvati šumske požare, ugroziti ljudske živote, imovinu i prirodni okoliš.

Izazivanje požara je kazneno djelo propisano čl. 317 st.1 KZ F BiH – “Tko izazove šumski požar zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera ili istovremeno izazove više šumskih požara, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina”, podsjećaju iz MUP-a.

“Ovom prilikom apeliramo da za čišćenje i održavanje poljoprivrednog zemljišta koristite alternativne metode koje ne uključuju paljenje. Zajedničko pravovremeno djelovanje i odgovorno ponašanje može spriječiti nastanak požara i očuvati sigurnost svih građana”, navodi se u priopćenju MUP-a ŽZH.

 
index Instagram400x230 youtube