U svibnju samo Županija Zapadnohercegovačka imala pozitivan prirodni priraštaj

Federalni zavod za statistiku objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva za mjesec svibanj.

Prema objavljenim podacima, u Federaciji BiH rođene su 1.244 bebe, dok je preminulo 1.692 osobe, što dovodi do prirodnog priraštaja od -448 i vitalnog indeksa 74.

Negativan prirodni priraštaj zabilježen je u devet od deset županija u Federaciji BiH.

Jedina iznimka je Županija Zapadnohercegovačka, koja bilježi pozitivne demografske pokazatelje. U svibnju je u ovoj županiji rođeno 78 beba, dok je preminulo 50 osoba, što rezultira prirodnim priraštajem od 28.

Demografske mjere daju rezultate

Pozitivni demografski trendovi u Županiji Zapadnohercegovačkoj mogu se pripisati mjerama usmjerenim na podršku obiteljima.

Naime, u ovoj županiji uvedena je mjera koja osigurava 500 KM mjesečno za treće i svako sljedeće dijete do sedme godine života. Ova mjera omogućava višečlanim obiteljima lakše nošenje s troškovima života i potiče roditelje na povećanje obitelji.

Vlada ŽZH usvojila je 2022. godine Zakon o zaštiti obitelji s djecom, kojim je uvedena spomenuta mjera. Cilj je pomoći roditeljima koji žele imati više od dvoje djece, čime se očekuje povećanje fertiliteta i nataliteta.

Ovi podaci za svibanj potvrđuju da mjere daju pozitivne rezultate, te se može govoriti o stabilnom trendu u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

 
index Instagram400x230 youtube