Federacija BiH dobila prvi kreditni rejting

Dvije najveće globalne agencije za kreditni rejting, Moody's i Standard & Poor's, dodijelile su prvi kreditni rejting Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) na inicijativu Tonija Kraljevića, Federalnog dopremijera i ministarstva financija.

Dana 14. svibnja Moody's je dodijelio ocjenu B3 sa stabilnim izgledima FBiH, a 27. svibnja agencija Standard & Poor's potvrdila je stabilne izglede FBiH uz ocjenu B+/B. Obje agencije dodijelile su FBiH kreditni rejting jednak trenutnom suverenom kreditnom rejtingu Bosne i Hercegovine.

U svojim objavljenim izvješćima obje agencije navode kako stabilni izgledi odražavaju sposobnost FBiH da održi svoju solidnu financijsku poziciju slične razine duga u naredne dvije godine. Također očekuju da će gospodarski oporavak podržati rast fiskalnih prihoda te da će inflacija prestati vršiti pritisak na operativnu potrošnju.
 
Dodatno, ključni čimbenici koji utječu na kreditni rejting FBiH uključuju njezinu snažnu internu poziciju likvidnosti, pristup kratkoročnom domaćem financiranju te grupu međunarodnih kreditora koji bi trebali osigurati dovoljnu likvidnost za pokriće godišnjih otplata duga.
 
U svom izvješću agencija Standard & Poor's navodi da bi mogla sniziti kreditni rejting ako Vlada FBiH bude težila agresivnijoj kapitalnoj potrošnji što bi rezultiralo značajnim deficitom ili u slučaju poremećaja pristupa izvorima financiranja. S druge strane, do povećanja kreditnog rejtinga FBiH moglo bi doći u slučaju poboljšanja suverenog kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine te unapređenja transparentnosti proračunskog procesa i koordinacije s drugim sudionicima u Bosni i Hercegovini. To bi, pak, rezultiralo povoljnijim uvjetima financiranja i održivim gospodarskim razvojem, prema priopćenju Federalnog ministarstva financija FBiH.
Poslijednja izmjena danaSrijeda, 05 Lipanj 2024 09:34
 
index Instagram400x230 youtube