Vlada FBiH raspodijelila je dio prihoda od igara na sreću

Kao i prethodnih godina, Vlada Federacije BiH i u ovoj je donijela odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću.

Raspodjela sredstava

Ovom odlukom odobrena je raspodjela dijela prihoda u iznosu od 1,849.585,57 KM uplaćenih u proračun Federacije Bosne i Hercegovine u 2021. godini, ostvarenih po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću, i to 1,409.413,61 KM za financiranje programa i projekata koji se odnose na poboljšanja životnih uvjeta i rada organizacija osoba s invaliditetom, iznos od 88.380,00 KM za financiranje programa i projekata koji se odnose na smještaj i utočište za žrtve torture i nasilja (sigurne kuće) te 351.791,96 KM za programe i projekte za rad javnih kuhinja.
 
Sredstva su raspoređena na temelju rezultata javnog poziva i odabira liste korisnike. Federalno ministarstvo rada i socijalne skrbi zaključilo je pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava sa svim korisnicima, a očekuje se da na ovaj način socijalne potrebe u Federaciji budu što bolje zadovoljene.
 
Da bi se izbjegle zloupotrebe ili nenamjenski utrošak sredstava u pojedinačnim ugovorima, naznačena je obveza korisnika sredstava da najkasnije do 31. 12. 2022. godine Federalnom ministarstvu rada i socijalne skrbi dostave izvješće o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava, kao i dokumentaciju koja to potvrđuje.
 
Korisnici sredstava koji u ugovorenom roku ne dostave izvješće o utrošku sredstava ili dodijeljena sredstva utroše suprotno propisanim kriterijima, dužni su na zahtjev Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi izvršiti povrat dodijeljenih sredstava uplatom na transakcijski račun proračuna Federacije Bosne i Hercegovine i ne mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava u razdoblju od iduće tri godine.
 
Od Bihaća do Ljubuškog
 
Ukupno 1,409.413,61 KM za financiranje programa i projekata koji se odnose na poboljšanja životnih uvjeta i rada organizacija osoba s invaliditetom raspoređeno je na 85 projekata, a najviše novca dobili su Udruga za kulturu i humanitarni rad “Sevdah” za projekt “Socijalizacija osoba s invaliditetom treće životne dobi/umirovljenika Zeničko-dobojske županije kroz njegovanje sevdalinke i kulturno-umjetničke baštine Bosne i Hercegovine”.
 
U pitanju je iznos od gotovo 40.000 maraka. Većina ostalih korisnika može računati na iznos od 10 do 20 tisuća maraka. Iznos od 88.380 KM za financiranje programa i projekata koji se odnose na smještaj i utočište za žrtve torture i nasilja (sigurne kuće), raspoređen je na samo tri projekta koji su prošli selekciju nakon javnog poziva.
 
Udruge iz Bihaća, Tuzle i Zenice prijavile su projekte vezane za rad sigurnih kuća i dobile su približno jednake iznose. Po 30.000 KM za projekte udruga iz Bihaća i Tuzle, a preostalih 28.380 KM za zeničku “Medicu”.
 
Nešto brojnija je lista za programe i projekte za rad javnih kuhinja. Ukupno osam njih obuhvaćeno je raspodjelom 351.791,96 KM. Najviše novca, po 50.000 KM, dobili su projekti humanitarnih udruga iz Usore, Sarajeva, Tuzle i Ljubuškog.
 
index Instagram400x230 youtube