ŽZH: HDZ BiH 14, HDZ90 4, HRS 2 i tri HSP-a po 1 mandat!

Dok se čekaju konačni rezultati za ZHŽ, portal grude.com donosi izračun mandata napravljen Sainte-Lagueovom metodom, na temelju 93,33 posto prebrojanih glasova.

Prema tome HDZ BiH imat će 14 mandata i većinu u Skupštini ŽZH. Da vas ne zbunjuje, kako je HDZ u ŽZH dobio više glasova, a 2 mandata manje nego 2018. Radi se o tome što je više stranaka prešlo prag od 3 posto.

Ovog puta će u Skupštini ŽZH biti sedam stranaka u odnosu na pet stranaka još uvijek aktualnog saziva, a HDZ BiH je zadržao natpolovičnu većinu.

Druga stranka u ZHŽ bit će HDZ 1990 s 4 skupštinara. Stranka se vratila sa stilom u ovu županiju jer su prije 4 godine morali u koaliciju četiri stranke da bi dobili 3 skupštinara, a ove godine to čine samostalno. Treća stranka u ZH bit će HRS s 2 mandata, odnosno jednako koliko su ih imali i prije 4 godine.

I onda dolazimo do HSP-ova. Po jednog skupštinara dat će Hrvatska stranka prava BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH i Hrvatska stranka prava HB i Bosne i Hercegovine. Iako je demokratsko vrijeme, uistinu je nejasno zašto ovoliko HSP-ova, a upravo taj problem razjedinjenosti i čelni ljudi te stranke često ističu. Možda ih ovakav izborni rezultat motivira da se ujedine i da postanu treća snaga u ovoj županiji, a dugoročno možda ponove i uspjeh iz 2006. kada su s 90-kom bili i vodeća koalicija. Osobito što pravaši imaju brojne simpatizere na ovim prostorima.

Capture.JPG

SIP još nije preračunao mandate koje povećaju broj izaslanika u svakom klubu narodu, a ako ZHŽ bude davala četiri mandata sasvim je izvjesno da bi uz HDZ koji je pobjednik izbora, HDZ 1990 trebao dati jednog izaslanika u Dom naroda.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 04 Listopad 2022 13:35
 
index Instagram400x230 youtube