Ćosić: ŽZH po glavi stanovnika ima deset puta veći izvoz nego Sarajevo

-Dom naroda je mjesto gdje postoje mehanizmi zaustavljanja majorizacije.

Upravo zato, meta svih tih bošnjačkih politika ima već godinu i pol dana je taj Dom naroda (Parlamenta FBIH, nap. au.). Kako ih mi možemo zaustaviti?; tako što u županijskim skupštinama moramo biti dominantni i izabrati svoje ljude. To što mi radimo realno je spašavanje ove države, rekao je u Širokom Brijegu Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i nositelj liste HDZ-a BiH za Skupštinu ŽZH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ćosić je na ovaj način još jednom istaknuo značaj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao posljednje brane za očuvanje konstitutivnosti i jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, a izaslanici u DN PFBiH biraju upravo iz županijskih skupština.

Podsjećamo, upravo zbog neustavnog izbornog zakona koji je na snazi bošnjačke stranke za cilj imaju ovladati „kontrolnim paketom“, odnosno trećinom od 17 izaslanika u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH, da bi tako bez legitimnih hrvatskih predstavnika izabrali Predsjednika FBiH, a time i Vladu FBiH.

Zbog toga već mjesecima traje kampanja u većini sarajevskih medija o tome kako je važno da bošnjački birači glasuju u Županiji Središnja Bosna i u Zeničko-dobojskoj županiji za one kandidate na listama bošnjačkih stranaka koji su se izjasnili kao Hrvati da bi oni u konačnici ušli u Klub hrvatskog naroda. U ovoj računici, dakako, već računaju na to da će u Hrvatski klub bošnjačkim glasovima biti delegirani izaslanici iz Županije Sarajevo, Unsko-sanske županije, Bosansko-podrinjske te Tuzlanske županije u kojima Hrvati ne mogu, zbog malobrojnosti, izabrati legitimne predstavnike. Tih šest probošnjačkih izaslanika u Hrvatskom klubu dalo bi im mogućnost izbacivanja Hrvata iz vlasti u FBiH.

Ovdje također valja podsjetiti na to da visoki predstavnik Christian Schmit, vjerojatno pod pritiskom političkog Sarajeva, oklijeva s provedbom presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, a koja se tiče upravo načina izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

U njoj se kaže da Dom naroda PFBiH nije dom federalnih jedinica (kantona) nego dom konstitutivnih naroda koji u njemu trebaju biti legitimno predstavljeni i zastupljeni. Upravo zbog toga što presuda nije provedena bošnjačke stranke inženjeringom na svojim izbornim listama mogu značajno utjecati na izbor Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zbog toga što je na snazi neustavni izborni zakon PBŽ u kojoj žive 24 Hrvata (prema popisu iz 2013. godine) bira jednoga Hrvata u Hrvatski klub Doma naroda PFBiH kao i Županija Posavska u kojoj, prema istom popisu stanovništva, živi 33.600 Hrvata.

ŽZH i Predsjedništvo BiH

Osim o važnosti Doma naroda Parlamenta FBiH, Ćosić je u svojemu obraćanju koje je objavljeno na Facebook stranici širokobriješkog ogranka HDZ-a BiH govorio i o situaciji u Županiji Zapadnohercegovačkoj te o izborima za Predsjedništvo BiH.

On je kazao da je ŽZH po statističkim mjerilima i pokazateljima najrazvijenija u FBiH, poslije Županije Sarajevo.

„Živimo u županiji koja ima najbolju zaštitu djece u smislu besplatnog prijevoza i besplatnih učenika. Živimo u županiji u kojoj je, po glavi stanovnika, deset puta veći izvoz nego u Sarajevu“, kazao je Ćosić.

Istaknuo je i to da ovaj put Hrvati imaju samo jednoga kandidata, odosmo kandidatkinju, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH koju podržavaju sve stanke okupljene u Hrvatski narodni sabor BiH i to je Borjana Krišto.

„To znači da se ovaj put povećavaju izgledi da imamo svog predstavnika, onoga kojega Hrvati izaberu i to je legitimni predstavnik hrvatskog naroda. Očekujemo da ćemo masovno izići na izbore i podržati našega kandidata, odnosno kandidatkinju“, kazao je, između ostaloga, Ćosić.

 
index Instagram400x230 youtube