U ŽZH počela akcija ”Sigurno do škole”

Povodom početka nove školske godine Uprava policije MUP-a Županije Zapadnohercegovačke provodi prometno-preventivnu akciju ”Sigurno do škole”.

Akcija je počela 5. rujna i trajat će do 7. listopada 2022 .godine.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj djeluje sedam srednjih, 14 osnovnih i 56 područnih škola koje će, u školskoj godini 2022./2023., prema nepotpunim podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, pohađati ukupno 7.297 učenika, od toga 755 učenika prvog razreda Osnovne škole.

Prvenstveno učenici 1. razreda osnovnih škola biti će u najužem fokusu naših aktivnosti tijekom akcije ”Sigurno do škole” budući da su isti zbog svoje dobi i zbog nedostatka iskustva najranjivija skupina sudionika u prometu.

Generalni cilj akcije jeste pojačanim preventivnim radom policije promovirati odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu tj. promovirati ponašanje koje će rezultirati ukupnim poboljšanjem sigurnosti u prometu te zaštitom djece kao najranjivije skupine sudionika u prometu, navode iz Uprave policije MUP-a ŽZH.

Posebni ciljevi akcije:

Pojačanim aktivnostima uniformirane policije na prometnicama utjecati na vozače da se pridržavaju prometnih propisa, posebice ograničenje brzine u blizini škola i na dijelovima cesta uz koje se kreću učenici

Povećati nazočnost policijskih službenika uniformirane policije u blizini škola, pri čemu će policijski službenici po potrebi regulirati promet, kao i poučavati učenike kako sigurno prijeći cestu i sigurno se kretati uz cestu

Upozoravati, i po potrebi sankcionirati vozače, koji ne propuštaju pješake prilikom prelaska ceste, kao i vozače koji nepropisnim parkiranjem vozila otežavaju promet pješacima (parkiranje na nogostupima, autobusnim stajalištima i sl.)

Kontrolirati, upozoravati, a po potrebi i sankcionirati vozače javnog prijevoza koji prevoze školsku djecu, a ne koriste autobusna stajališta za ulazak i izlaz putnika

Održati predavanje u školama na području ŽZH, svim učenicima nižih razreda, tom prilikom ih educirati o osnovnim pravilima kojih se trebaju pridržavati u prometu, upozoriti ih na opasnosti kojima su najčešće izloženi na putu od kuće do škole

Sve vozače pozivamo da pokažu poseban senzibilitet i razumijevanje prema učenicima, posebice prema prvašićima koji su jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu. Učenicima želimo siguran put od kuće do škole i puno uspjeha u školi, zaključuju iz policije.

 
index Instagram400x230 youtube