Vlada ŽZH: U ovoj godini 3,3 milijuna KM za obitelji s troje i više djece

Vlada Zapadnohercegovačke županije nastavlja s demografskim mjerama u cilju pomoći obiteljima s djecom.

Naime, rebalansom proračuna Zapadnohercegovačke županije, koji je usvojen na sjednici u petak, u ovaj je dokument ugrađena potpuno nova stavka – tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece, piše Večernji list BiH.

Izrada zakonskog rješenja

Na ovoj stavci za četiri mjeseca planirano je 3,300.000 konvertibilnih maraka. Ministar financija i dopredsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Toni Kraljević, koji je predlagatelj rebalansa proračuna, nije želio davati detalje o tome kako će biti vršena raspodjela sredstava sa spomenute stavke. Naime, istaknuo je kako je u tijeku izrada zakonskoga rješenja kojim će biti definirani kriteriji i načini raspodjele.

– Mogu samo reći da je, barem prema mom mišljenju, riječ o kapitalno važnom zakonu za budućnost naše županije, koji će svojim stupanjem na snagu uvelike olakšati život višečlanim obiteljima, odnosno obiteljima s troje i više djece – kaže ministar financija i dopredsjednik županijske Vlade Toni Kraljević.

Dodaje kako će se zakon vrlo brzo naći na Vladi, nakon čega će javnosti biti poznati svi detalji. Inače, izrada spomenutoga zakona samo je nastavak demografskih mjera koje Vlada Zapadnohercegovačke županije već godinama provodi u kontinuitetu.

Naime, ova je županija među prvima djeci osigurala besplatne udžbenike u osnovnim školama, kao i besplatan prijevoz svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Također, rodiljske naknade za nezaposlene majke podignute su na 350 konvertibilnih maraka mjesečno, a rok primanja produljen je na godinu dana.

Uz ovu novu stavku tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece, rebalansom su povećani iznosi za poljoprivredu, branitelje, ali i naknade proračunskim korisnicima.

Tako su poticaji u poljoprivredi podignuti s 1,700.000 konvertibilnih maraka na dva milijuna konvertibilnih maraka. Stavka tekući prijenosi braniteljima s 1,000.000 na 1,100.000 konvertibilnih maraka, a proračunska stavka za novčanu egzistencijalnu naknadu sa 600.000 na 800.000 konvertibilnih maraka.

Razlog za rebalans bila je i izmjena naknada troškova zaposlenih. Naime, zbog rasta cijena goriva, Vlada Zapadnohercegovačke županije donijela je odluku o povećanju iznosa putnih troškova za zaposlene.

Tako je proračunska stavka koja se odnosi na troškove zaposlenih uvećana za oko milijun konvertibilnih maraka, odnosno s 9,813.135 na 10,852.050 konvertibilnih maraka.

Inače, izmjene i dopune proračuna Zapadnohercegovačke županije za 2022. godinu planirane su u iznosu od 109,599.448 konvertibilnih maraka, dok je proračun za ovu godinu iznosio 103,203.548 konvertibilnih maraka

Poslijednja izmjena danaSubota, 18 Lipanj 2022 13:21
 
index Instagram400x230 youtube