Vlada FBiH: Ovo su nova rješenja za zavode Pazarić, Bakovići, Drin, Ljubuški i Sarajevo

Vlada Federacije BiH u četvrtak je usvojila Prijedlog zakona o ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH.

"Ovim zakonom uređuju se djelatnost i korisnici usluga ustanova socijalne zaštite Federacije BiH, osnovni i posebni standardi u pogledu obavljanja njihove propisane djelatnosti i zaštite prava smještenih korisnika, tijela upravljanja, nadzora i upravljanja, financiranje, nadzor nad radom, te druga pitanja od značaja za rad i funkcioniranje ustanova socijalne zaštite Federacije BiH", stoji u priopćenju Vlade FBiH.

Zakonom se uređuje funkcioniranje pet javnih ustanova, koje imaju status pravnih osoba: Drin, Bakovići, Pazarić, Ljubuški i Sarajevo, a koje su pravni sljedbenici ranijih zavoda čiji je osnivač Parlament FBiH.

"Cilj je da se uspostavi kvalitetan pravni okvir za transformaciju oblika zbrinjavanja socijalno osjetljivih kategorija u ustanovama socijalne zaštite. Također, želimo otkloniti većinu uočenih problema u vezi uspostave i provedbe minimalnih standarda stručnog rada, te da se ispune nužni infrastrukturni preduvjeti od strane ovih ustanova za kvalitetno pružanje usluga. Cilj je i značajna profesionalizacija upravljačkih, nadzornih i rukovodnih pozicija", kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Vesko Drljača.

Zakon određuje da se u ustanovi Pazarić mogu primati korisnici do 30 godine života, dok se u ustanovama Bakovići i Drin ne mogu primati osobe mlađe od 18 godina. Također, u ustanovi Pazarić moći će se primati i djeca kojima je dijagnosticiran poremećaj u ponašanju i osjećajima koji se pojavljuju u djetinjstvu i adolescenciji, a za koje trenutno u FBiH ne postoji adekvatna institucunionalna zaštita.

Kako kažu, prema rješenjima u usvojenom Prijedlogu zakona, Ustanove i njihovi uposlenici su dužni postupati prema korisnicima usluga u skladu s međunarodnim standardima, po načelu humanizma i poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, dužni su informirati ih i uključiti ih u proces odlučivanja sukladno njihovim mogućnostima.

"Izričito je zabranjena diskriminacija, zlostavljanje i prisila, osim u posebnim slučajevima propisanim zakonom. Korisnici imaju pravo na privatnost i povjerljivost osbnih podataka i pritužbu", navodi se u priopćenju.

Ovim zakonom su utvrđena tijela upravljanja (upravni odbor), nadzora (nadzorni odbor) i rukovođenja (ravnatelj), njihova nadležnost, način imenovanja, te posebni uvjeti za obnašanje ovih funkcija.

"Upravni odbor će imati pet članova, po jedan član bi se imenovao iz reda stručnih zaposlenika ustanove i iz reda zakonskih zastupnika korisnika usluga ustanove, dok se tri člana imenuju iz reda stručnih osoba iz područja i zvanja utvrđenih posebnim kriterijima za imenovanje u upravni odbor ovih ustanova. Imenovat će se i jedan zajednički nadzorni odbor koji će vršiti nadzor nad financijskim poslovanjem svih pet ustanova", dodao je ministar Drljača.

Naknade članovima upravnog odbora i zajedničkog nadzornog odbora će se financirati iz proračuna Federacije BiH, čime će se rasteretiti proračun ustanova. Ranije imenovani članovi upravnog i nadzornog odbora nastavit će svoje dužnosti do imenovanja novih članova nadzornog i upravnog odbora, a najkasnije do šest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 
index Instagram400x230 youtube