Zovko: Učinimo Bosnu i Hercegovinu uspješnom pričom kroz konačnu izmjenu Izbornog zakona

Tijekom ovomjesečne plenarne sjednice Europskog parlamenta, zastupnici su raspravljali o stanju u Bosni i Hercegovini. Plenarna rasprava je započela izjavom povjerenika Várhelyija, nakon čega je riječ preuzelo nekoliko članova različitih političkih skupina.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta Željana Zovko također je sudjelovala u raspravi, gdje je istaknula važnost što žurnijeg napretka u pregovorima za Izborni zakon u Bosni i Hercegovini. Navela je da bi plenarna rasprava trebala poslužiti kao javni poziv političkim čelnicima da riješe stvarni problem s kojim se zemlja suočava uoči izbora.

Pritom je naglasila da bi upravo građani Bosne i Hercegovine sa svojim biračkim pravom, a ne međunarodna zajednica, trebali sankcionirati političare za njihov rad u posljednjih nekoliko godina, a koji uključuje ratnu, separatističku i unitarističku retoriku. To se, smatra Zovko, može dogoditi isključivo korištenjem jedinog mogućeg alata kojeg je izumilo demokratsko društvo, funkcionalnog Izbornog zakona izmijenjenog u skladu s ustavnim i međunarodnim sudskim odlukama.

Zovko se u svom izlaganju dotaknula i Mostarskog sporazuma. “Građani Mostara dvanaest godina nisu imali privilegiju birati svoje dužnosnike zbog oklijevanja međunarodne zajednice da iznjedri rješenje. Sada je Mostar primjer političkog uspjeha. Učinimo Bosnu i Hercegovinu i njezin Izborni zakon uspješnim i dajmo ljudima priliku da iskoriste vlastito biračko pravo koje itekako zaslužuju, jer je svaki glas važan” – zaključila je Zovko.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta sljedeći će tjedan biti domaćin temeljitih saslušanja o Bosni i Hercegovini s političkim čelnicima iz zemlje i predstavnicima Izaslanstva Europske unije.

 
index Instagram400x230 youtube