Pomoćnik ministrice vanjskih poslova Frano Planinić primio u posjetu otpravnika poslova Veleposlanstva Ukrajine u BiH

Pomoćnik ministrice  za međunarodno-pravne i konzularne poslove u Ministarsvu vanjskih poslova BiH Frano Planinić primio je 3. ožujka 2022. godine u posjetu otpravnika poslova Veleposlanstva Ukrajine u BiH Serhiija Miniailoa s kojim je razgovorano na temu izbjeglica koje bi eventualno trebale doći i u BiH.

Ukrajinska strana ne raspolaže podacima o broju izbjeglica koje su opredjeljene da dođu u BiH za sada, ali namjeravaju preko svog Veleposlanstva u Rumunjskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj da saznaju i dostave podatke o kojem je broju riječ.

Pomoćnik ministrice Planinić je naveo da u namjenu smještaja izbjeglica postoje dva centra   (Delijaš i Salakovac), te da je kapacitet oko 250 osoba u oba centra, odnosno 500 ukupno.
Također je naveo da je Lactalis BH d.o.o. Gradačac, a koji je sastavni dio Lactalis grupe iz Francuske, spreman zbrinuti svoje zaposlenike iz ugroženih područja Ukrajine  i to za Lactalis Ukrajina, koja ima preko 3.000 zaposlenih.
 
Otpravnik poslova Miniailo je izrazio spremnost pomoći državljanima BiH koji se još nalaze na području Ukrajine, i prema njima se odnose kao prema svojim državljanima, te pružiti pomoć u evakuaciji za one koji to žele, osim za one koji su i državljani Ukrajine i podliježu vojnoj obavezi.
 
Pomocnik ministrice Planinić je izrazio spremnost pomoći ukrajinskoj strani prilikom reguliranja boravka izbjeglica u BiH, u suradnji s nadležnim Ministarstvom sigurnosti BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 03 Ožujak 2022 15:26
 
index Instagram400x230 youtube