Čerkez najavio nove mjere: Cijepljeni će biti privilegirani

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, za N1 je najavio nova pravila vezano za testiranje na koronavirus i period izolacije.

Potpuno cijepljeni će po tom pitanju biti malo privilegirani u odnosu na necijepljene, najavljuje on, dodajući kako se epidemiološka situacija pogoršava iz dana u dan.

Čerkez navodi da će sigurno doći do novih promjena u covid pravilima u FBiH, a ona će se prije svega vezati za naredbe pri testiranju na koronavirus.

“Bit ćemo još decidniji. Antigensko testiranje će biti bitno, PCR testiranje ostaje za teže slučajeve i one koji ulaze u bolnički sektor, kao i za one koji su starije životne dobi”, pojašnjava Čerkez.

Najavljuje da će do promjena doći i kada je riječ o periodu, ali i uvjetima pod kojim se ide u izolaciju.

“U tom kontekstu malo će privilegirani biti oni koji imaju status potpuno cijepljenih. Potpuno cijepljeni će imati malo kraće izolacije od onih koji nisu potpuno cijepljeni. Također je važno naglasiti da će biti razlike i kada govorimo o rizičnim kontaktima. Razlika će vjerojatno podrazumijevati da potpuno cijepljene osobe neće ići u izolaciju ako su bili u kontaktu sa zaraženim”, pojašnjava pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Dodaje kako će se konačna odluka znati vjerojatno u utorak.

Čerkez je upozorio na činjenicu da epidemiološka situacija iz dana u dan postaje sve teža, dodajući kako je priljev pacijenata u bolnice veći za čak 23 posto u odnosu na samo tjedan dana ranije.

“Pretpostavka je da imamo tri do četiri puta više zaraženih nego što službena statistika pokazuje”, naglašava Čerkez.

Pojašnjava kako će omikron soj uskoro u BiH postati dominantan, a prva karakteristika mu je da izaziva kašalj, grlobolju i glavobolju, te manje napada pluća u odnosu na delta soj koronavirusa.

 
index Instagram400x230 youtube