Najavljeno izvanredno zasjedanje HNS-a

Hrvatski narodni sabor održat će izvanredno zasjedanje na kojem će se hrvatska politika odlučiti kako se postaviti ako definitivno propadnu pregovori o izmjenama Izbornoga zakona BiH, potvrdio je danas predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

On je nakon sjednice Predsjedništva BiH pojasnio kako će HNS na izvanrednom zasjedanju razmotriti i sigurnosnu situaciju u BiH za koju drži da nije dobra.

"Pošto nismo uspjeli izmijeniti Izborni zakon, sad moramo razgovarati o drugim pristupima ovoj problematici. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda je ključna vrijednost BiH. Kad smo zaključili zadnji sabor, kazali smo kako je on u trajnom zasjedanju. Ovaj izvanredni Sabor bi bio isključivo posvećen sigurnosnoj i političkoj situaciji te izmjenama Izbornog zakona. Sve je to do kraja povezano. Imenovali smo radni tim koji će to organizirati. U narednih mjesec dana ćemo organizirati detalje. Do tad ćemo pratiti daljnji tijek ovih pregovora", izjavio je Čović danas u Mostaru.

Govoreći o nagađanjima kako bi hrvatska politika mogla bojkotirati izbore, Čović je rekao kako ne želi govoriti o bojkotu sve dok se traga za rješenjima.

"Oko izmjena Izbornog zakona nitko nema alternativu zbog sigurnosne situacije. Nerazumijevanje te činjenice je izvorište svih problema. Danas je potpuno neizvjesno kako organizirati izbore jer je neizvjesno usvajanje proračuna", izjavio je predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH.

Čović je rekao kako pregovori o izmjenama Izbornog zakona i dalje traju.

"Sad se bruse stvari koje smo ranije dogovorili. Unutar HNS-a postoje glasovi koji pozivaju na bojkotiranje izbora. No, na zadnjoj sjednici Predsjedništva. a i danas, pregovarački tim je dobio podršku da nastavi dalje pregovarati. Legitimno je da neke opcije imaju različita mišljenja".

Pojasnio je kako hrvatska politika smatra kako treba čuvati BiH, kako ne smije biti rata i kako treba graditi državu.

"Pregovorima triju naroda kroz političke predstavnike s međunarodnim partnerima to se može uraditi. Ni jedni pregovori nisu dugi ako će se problemi riješiti na miran način. O Izbornom zakonu pregovore moramo što prije završiti. Ne bih sada davao rokove za izmjene Izbornog zakona, no sve to treba biti dovršeno u siječnju bar na razini eksperata. Dogovor treba potvrditi i u Parlamentu BiH", rekao je Čović i dodao kako hrvatski prijedlozi provode sve presude Europskog suda za ljudska prava.

Prokomentirao je i nametanje sankcija Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH, upitavši jesu li dosadašnje sankcije utjecale na Dodikovo ponašanje i je li u ovim sankcijama išta novo u odnosu na one prethodne?

"Mislim da je riječ o identičnim sankcijama. To nije za komentiranje. Mi moramo sjesti i riješiti probleme koje imamo. RS je dio BiH i s njihovim predstavnicima se mora razgovarati. Za kriminal i korupciju imamo institucije BiH koje to trebaju riješiti. Ovdje ne funkcionira pravna država i kriminala ima. No, kriminal ima svoje ime i prezime, osobu i djelo. Institucije to trebaju svoj posao", rekao je Čović.

 
index Instagram400x230 youtube