ŽO ŽZH HDZ 1990: Građani su na rubu egzistencije i nužno je povećanje plaća!

HDZ 1990 poziva sve bitne čimbenike u vlasti na svim razinama, a posebno Vlade Federacije BiH i oba doma parlamenta Federacije BiH da iznađu način kako povećati minimalnu plaću koja je sad 406 KM u FBiH, te da se smanje nameti u privatnom sektoru.

Potaknuti pozitivnom reakcijom javnog mnijenja u ŽZH na nedavnu inicijativu zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini ŽZH o povećanju plaća za korisnike županijskog proračuna, kao i potrebi povećanja plaća u privatnom sektoru, te dosljednošću u provedbi pozitivnih politika, pozivamo Vladu Federacije BiH, posebice ministre koji dolaze iz reda hrvatskog naroda odnosno članove HDZ-a BiH u Vladi Federacije BiH zajedno sa hrvatskim zastupnicima u oba doma skupštine Parlamenta Federacije BiH da svu svoju energiju i resurse usmjere prema revitalizaciji gospodarstva kroz smanjenja nameta poduzetnicima s ciljem povećanju minimalnih plaća u privatnom sektoru.

Podsjećamo kako je u cijeloj državi nesklad između visine prosječnih plaća i visine potrošačkih košarica, te je značajan broj građana na rubu egzistencije. Kad tomu pridodamo problem masovnog iseljavanja mladih ljudi, nedostatak radne snage, neusklađenost obrazovnog sustava i tržišta rada i konstantna poskupljenja, onda zajednički možemo zaključiti da je nužna hitna reakcija. Pozivamo i poduzetnike da iznađu načina kako povećati plaću radnicima jer bojimo se će produkt događanja sa enormnim povećanjem cijena u maloprodaji, a sa ovom razinom plaća, biti još masovnije iseljavanja mladih ljudi i ako se ništa promptno ne poduzme, bojimo se sa će biti kasno poslije djelovati i dizati plaće jer neće imati tko raditi. Već je sada egzaktni problem investitora u BiH nedostatak stručne radne snage, a taj problem će postajati sve veći. Također ukazujemo na funkcionalniju provedbu socijalnih i demografskih politika s ciljem smanjenja broja nezaposlenih.

Iz HDZ-a 1990 također ističu kako su problemi niskih plaća i visokih potrošačkih košarica u značajnoj mjeri izraženi i u Županiji Zapadnohercegovačkoj gdje je prosječna plaća u Širokom Brijegu, Ljubuškom i Posušju ispod 800 KM, znači niža je oko 150 KM od prosječne plaće u FBiH, a jedino u općini Grude prosječna plaća prelazi 1000 KM, stoji u priopćenju koje je poslao HDZ 1990.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 21 Listopad 2021 09:21
 
index Instagram400x230 youtube