Poduzetnici iz Hercegovine prozvali Vladu FBiH

Nakon što je objavljen Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u Federaciji BiH, uslijedile su brojne, argumentirane reakcije poduzetnika, ekonomskih analitičara i stručnjaka za tu oblast, uz apel Ministarstvu financija da promijeni Pravilnik i pribjegne drugim rješenjima, koja neće opteretiti realni sektor.

Nažalost, ne možemo svjedočiti adekvatnoj reakciji Vlade FBiH, odnosno resornog ministarstva, koji i dalje inzistiraju na promjeni fiskalnih uređaja, dok poduzetničke udruge i analitičari smatraju kako bi softversko rješenje zadovoljilo obje strane, navodi Asocijacije poduzetnika Hercegovine čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Podsjećamo, prema procjenama Vlade FBiH do 14. svibnja 2020.godine aktivno bilo 83.547 fiskalnih uređaja, a Pravilnik propisuje obavezu njihove zamjene novim, što za gospodarstvenike u FBiH znači izdatak od najmanje 60 milijuna KM.

Mišljenja smo da je Ministarstvo financija Federacije Bosne i Hercegovine, objavom novog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sustava u Federaciji Bosne i Hercegovine u Službenim novinama, to učinilo u krajnje pogrešnom trenutku. Naime, ne treba zaboraviti da se gospodarstvo, napose realni sektor, već više od 18 mjeseci bori s posljedicama i poremećajima koje je izazvala pandemija Covida-19, te bi dodatni udari na financijske tokove u mnogim kompanijama imali teške posljedice.

Podsjećamo također da je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u Federaciji Bosne i Hercegovine objavljen unatoč činjenici da je Parlament FBiH odbio usvojiti zakon i uvođenje novih troškova gospodarstvenicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i efektivnija od zamjene postojećih fiskalnih blagajni.

Ako se, dakle, kako mnogi to argumentirano dokazuju, softverskom fiskalizacijom može dobiti isti efekt kao i zamjenom fiskalnih blagajni, nema razloga da se u FBiH ne primijeni ovakva metoda.

U ime poduzetnika koji bi primjenom navedenog Pravilnika imali značajne izdatke koji se mogu izbjeći, još jedno pozivamo nadležno ministarstvo i Vladu FBiH da promijene pravilnik o zamjeni fiskalnih blagajni te da se uspostavi dijalog putem kojeg bi se došlo do novog rješenja, navodi se u priopćenju.

 
index Instagram400x230 youtube