Sarajevskoj županiji oduzima se 70 milijuna KM nepravedno dodijeljenih prihoda

Konačno je potaknuta izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojom bi se umanjila nepravda koja se godinama provodi zbog privilegija koji ima Sarajevska županija, na temelju čega su za stotine milijuna maraka oštećene druge sredine, piše Večernji list BiH.

Naime, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je nacrt zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, što se dogodilo na prijedlog zastupnika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA).

Javna rasprava

Znakovito je kako je SDA pokrenuo ovu inicijativu u godini nakon što se ova stranka našla izvan vlasti najbogatije županije koja na temelju neizravnih poreza dobiva dvostruko više novca zbog još uvijek valjanog koeficijenta 2. Predlagač ovog zakona, zastupnik SDA Salko Zildžić, rekao je da ovim izmjenama druge županije i zastupnici koji su glasovali za ove izmjene smanjuju razliku koja je bila u dosadašnjoj raspodjeli kada je u pitanju prihod Sarajevske županije od neizravnih poreza u kontekstu prihoda drugih županija.

- U nacrtu je propisano da koeficijent za Sarajevsku županiju iznosi 1,5, što bi, prema projekcijama prihoda, Sarajevskoj županiji smanjilo prihode za sljedeću godinu za otprilike 60-70 milijuna maraka. To bi se raspodijelilo na ostale županije u skladu s ostalim kriterijima - kazao je Zildžić s kojim je još 13 zastupnika uputilo ovaj tekst zakona.
Prvobitno je zakon upućen po skraćenoj proceduri, ali je za to glasovalo samo 40 zastupnika te je vraćen u formu nacrta.

- Ovo je sustavni zakon imajući u vidu da je riječ o raspodjeli javnog novca županija u FBiH. Kao predlagač i zastupnik mislim da smo ovim otvorili novu eru priče o raspodjeli javnih prihoda jer se oko 15 godina provodi Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji za koji devet županija, mimo Sarajevske, smatra da nije najpravedniji zbog koeficijenta 2 koji je dodijeljen Sarajevskoj županiji prije 15 godina - dodao je Zildžić.

Sada je procedura takva da je nacrt zakona upućen u javnu raspravu od 90 dana, što će, međutim, posve sigurno izazvati prijepore kod ključnih bošnjačkih stranaka jer je njihova najveća biračka baza, ali i najveći utjecaj ostvaruju upravo u Sarajevskoj županiji. Zbog toga je krajnje neizvjesno hoće li takve izmjene naići na dovoljnu potporu prigodom glasovanja u obama domovima federalnoga Parlamenta, ali i u predstojećoj javnoj raspravi. Po slobodnim procjenama, SŽ je, zahvaljujući koeficijentu 2, oštetio druge županije za više od dvije milijarde maraka.

Najviše štete imala je nedvojbeno Tuzlanska županija koja je morala imati veće prihode od PDV-a od Sarajevske. A to ni blizu nije bio slučaj. Naime, ključni kriterij pri raspodjeli prihoda jest broj stanovnika, površina teritorija te broj školske djece. Sarajevo ima samo više školske djece. Otkako je 2006. pa sve do danas uveden sustav prikupljanja te zatim i raspodjele poreza na dodanu vrijednost, koji predstavlja temeljni prihod svake razine vlasti, prikupljeno je i podijeljeno županijama odnosno općinama u federalnom entitetu oko 20 milijardi maraka. Točnije, 19,96 milijardi KM. Od tog ukupnog iznosa, više od četvrtine otišlo je Sarajevskoj županiji - čak 5,75 milijardi KM. Polovina toga novca trebala je završiti u proračunima drugih županija i općina.

Brojni oštećeni

Uspoređujući Sarajevsku i Tuzlansku županiju u posljednje tri godine, dolazi se do zaključka kako je riječ o klasičnoj diskriminaciji jer je, primjerice, Tuzlanska županija u 2019. godini imala prihode od PDV-a u iznosu od 294 milijuna maraka, a Sarajevska županija 501 milijun KM. Nije samo šteta nanesena Tuzlanskoj županiji.

U sličnom su položaju i gotovo sve druge županije osim Hercegbosanske, Bosansko-podrinjske ili Posavske županije, koje također imaju veće pondere, odnosno koeficijente od drugih županija. Najviše je novca Sarajevo otelo županijama sa sjedištem u Zenici, Bihaću, Travniku, Mostaru, Širokom Brijegu. To će se i nastaviti jer i dalje Sarajevo ima četvrtinu prihoda više od zasluženoga.

 

 
index Instagram400x230 youtube