Kožul pitao ministricu Turković kako je riješen radno-pravni status veleposlanice iz Ljubuškog

Predrag Kožul, zastupnik HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamenta BiH uputio je pitanje ministricu vanjskih poslova Biseri Turković u kojem je zahtijevao da ministrica pojasni kako je reguliran radno-pravni status osobe imenovane na poziciju veleposlanice BiH u Češkoj Republici.

Kako kaže Kožul, a navodi vrisak.info, prema Pravilniku u unutarnjem ustrojstvu stoji da veleposlanik u Pragu obavlja u pogledu stupnja složenosti najsloženije poslove, te je među posebnim uvjetima definirano da veleposlanik mora imati VSS-VII stupanj stručnosti, to jest završen fakultet.

– S obzirom na to da je javnosti poznata činjenica da trenutna veleposlanica u Pragu Martina Mlinarević – Sopta nema VSS, interesira me na koji način ste riješili radni-pravni status. Moje pitanje je staro skoro dvije godine, ali pitanje nepoštivanja zakona Bosne i Hercegovine je uvijek aktualno – pitao je Kožul.

Nadležnost Predsjedništva

Ministrica Turković rekla je da, u skladu s odredbama odluke o imenovanju veleposlanika koja je donesena 2013. godine, Predsjedništvo imenuje, postavlja i opoziva veleposlanike , na prijedlog članova Predsjedništva, a ne Vijeća ministara.

– Jedan od uvjeta da osoba koja se imenuje ima univerzitetsku diplomu ili odgovarajuću razinu obrazovanja, stručnosti ili iskustvo. Nije definirano što se podrazumijeva pod odgovarajućom razinom obrazovanja – odgovorila je Turković.

 
index Instagram400x230 youtube