Što gradnja autoputa kroz Hercegovinu donosi mještanima i lokalnim zajednicama

Izgradnja autoceste na Koridoru 5C, koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i slovi za najveći infrastrukturni projekt u povijesti BiH, je najaktivnija u Hercegovini gdje mijenja ekonomsku sliku, pokreće nove investicije i vodi je ka Europi.

 Ljubuški postaje dostupniji grad

Prednosti izgradnja autoceste, kako kaže gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, teško je nabrojati, s obzirom na to da su prvi kilometri Koridora 5C napravljeni na području grada Ljubuškog, što je uvelike pomoglo razvoju lokalne zajednice.

"Ovdje je napravljen granični prijelaz Bijača koji je, uz Gradišku, jedan od dva međunarodna prijelaza najvažnija u zemlji. Izgradnjom autoceste, Ljubuški postaje dostupniji grad, a prometna povezanost je jako bitna za turizam i kompletnu ekonomiju. Sa ovom mrežom autocesta i Koridorom 5C, koji vidimo da se svakim danom sve više gradi mi postajemo dostupniji. Za nekoliko godina će svi turisti koji budu išli duž Jadrana i Makarskog primorja i Dubrovnik, iz srednje Europe ići preko teritorija BiH, a posljednja stanica prije ulaska u Republiku Hrvatsku bit će naš Grad Ljubuški", kaže Markotić.

Ističe da autocesta prolazi pored prirodnog bisera vodopada Kravica što će biti značajno za turizam, jer će imati pristup svim turistima koji budu stajali da se odmore, a to će se osjetiti najviše kad se povežu sa dionicom autoceste prema Mostaru. Izgradnja autoceste će osigurati lakši pristup novim tržištima i značajno doprinijeti povezivanju unutar zemlje, osnaživanju veza unutra regije i sa Europskom unijom.

 
index Instagram400x230 youtube