ZZZ FBiH: Posao dobivaju čak 1133 osobe, poslodavcima se refundira novac

Federalni zavod za zapošljavanje osigurao je dodatnih pet milijuna maraka za realizaciju drugog kruga mjere “Tražim poslodavca”, a kroz koju će posao moći naći još oko 800 osoba u Federaciji, piše Večernji list BiH.

Radi se o nastavku programa u okviru kojega su kroz prvi javni poziv osigurana dva milijuna maraka u cilju zapošljavanja 333 osobe.

Olakšati integraciju

Mjera podrazumijeva sufinanciranje zapošljavanja osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH prije dana otvaranja javnog poziva za ovu mjeru, bez obzira na radno iskustvo, dob i stručnu spremu, uz zasnivanje radnog odnosa na razdoblje od šest mjeseci ili 12 mjeseci.

Cilj ove mjere, koja je fokusirana na nezaposlene osobe, jest da se nezaposlenim osobama olakša integracija na tržištu rada i spriječi dugotrajna nezaposlenost te da se pojača njihova motivacija i aktivnost u traženju posla, uz pomoć obrasca za traženje poslodavca (obrazac TP).

Sam program koncipiran je tako da je, nakon što je nezaposlena osoba/prijavitelj podnijela prijavu na javni poziv (TP 1), dužna u roku od 60 dana od dana podnošenja prijave pronaći poslodavca koji je istu spreman zaposliti.

Po uspješno okončanoj prijavi, nezaposlena osoba/prijavitelj dobiva šifru (vaučer) koju poslodavac, s drugim podacima, unosi prilikom podnošenja prijave na javni poziv (TP 2).

Poslodavac se prilikom prijavljavanja na javni poziv (TP 2) odlučuje za varijantu razdoblja sufinanciranja i broj osoba.

Helena Lončar, ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje, objasnila je u razgovoru za Večernji list kako su zbog zanimanja koje je pokazano u okviru prvog poziva osigurali dodatnih pet milijuna maraka u skladu s programima te otvorili poziv.

- Poziv je uglavnom završen i sada smo u proceduri ugovaranja, odnosno osobe su u proceduri traženja poslodavca.

Bitno je da je veliki dio tih osoba već našao poslodavca koji se logirao i preuzeo vaučer-kod, odnosno pravo na subvenciju - navela je Lončar.

Inače, sukladno mjeri, Zavod poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 450 maraka za protekli mjesec u trajanju od šest mjeseci ili 12 mjeseci.

Kada su u pitanju buduće aktivnosti, Lončar je objasnila kako treba sačekati i vidjeti kako će se odvijati proces realizacije projekta koji Bosna i Hercegovina dogovara sa Svjetskom bankom, a u cilju podrške zapošljavanju.

Optimizam iz ankete

Ako se u ovoj godini realiziraju ta sredstva, odnosno završe sve procedure, a Zavodu učini dostupnim određeni iznos sredstava, Federalni zavod će, kaže Lončar, vjerojatno najesen pustiti još jedan poziv.

U kontekstu oporavka tržišta rada u Federaciji BiH svakako treba navesti kako i nedavno urađena anketa Federalnog zavoda za zapošljavanje daje dodatni prostor za optimizam te sugerira kako će u ovoj godini doći do porasta broja zaposlenih.

Anketa je, naime, pokazala da 52 posto anketiranih poslodavaca namjerava zapošljavati u 2021. godini. Pritom se 57 posto anketiranih poslodavaca izjasnilo kako procjenjuje rast obujma poslovanja i financijskih učinaka, a 43 procjenjuje i rast plaća.

 
index Instagram400x230 youtube