HNS BiH: Stav njemačke vlade o reformama u BiH nije ni izašao u javnost i već se zlonamjerno interpretira

Stavovi njemačke savezne vlade nisu ni izašli u javnost, a već nailaze na razne zlonamjerne interpretacije i proizvoljna tumačenja. Jasno, prvi su u javnost i izašli isti oni čija je svrha biti sredstvo diskriminacije i narušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, navode na početku priopćenja iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Nastavak priopćenja za javnost prenosimo u cijelosti.

Želimo istaknuti kako apsolutno dijelimo zabrinutost njemačke vlade i saveznih vlasti oko reformskih procesa koji trebaju biti temelj stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine. Jednako važno, ističemo zadovoljstvo što se naša domovina nalazi visoko u fokusu velike europske zemlje i jedne od ključnih predvodnika Europske unije kao što je Savezna Republika Njemačka.

Iz tih razloga u potpunosti razumijemo otvorenu zabrinutost njemačkih vlasti oko reformskih procesa u pogledu izbornog zakonodavstva.

Naime, legitimno predstavljanje, ukoliko nije koncizno ustavno i zakonodavno koncipirano i u potpunosti regulirano, doista može biti još jedno od dodatnih sredstava diskriminacije kakva je trenutno na snazi u političkom sustavu Bosne i Hercegovine.

Prije svega tu želimo istaknuti važnost potpune implementacije svih odluka Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu (prije svega u predmetu “Sejdić & Finci”) kao i odluke Ustavnog suda u predmetu “Ljubić”. U točki 48. Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić & Finci”, Venecijanska komisija doslovno navodi kako u Bosni i Hercegovini nije još sazrelo vrijeme za model državnog ustroja kroz vladavinu većine, ali da je nužno pronaći mehanizme u izbornom zakonodavstvu da kandidaturu mogu istaknuti i biti birani i pripadnici iz reda “Ostalih”, tj. i oni koji se ne izjašnjavaju pripadnikom konstitutivnih naroda.

Ukoliko bi legitimno predstavljanje podrazumijevalo da Hrvati biraju samo Hrvate ili Srbi samo Srbe, takav model dodatno bi vodio u podjele i podrazumijevao još veću diskriminaciju u demokratskom i nacionalnom pogledu i bio poraz za europsku Bosnu i Hercegovinu.

Upravo je to srž poruke koja je upućena ispred njemačke savezne vlasti i u potpunosti podržavamo takve stavove. Hrvatski narodni sabor snažno zagovara unutarnje, društveno i političko ujedinjenje Bosne i Hercegovine bez diskriminacije bilo koga, kao niti pokušaja dominacije te se snažno protivi narativu ratne retorike i secesionističkih pretenzija.

Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine mora uživati temeljno demokratsko načelo da se kandidira i da bude izabran.

Neprihvatljivo je i poražavajuće da i danas dio naših građana, uključujući pripadnike Romske i/ili Židovske zajednice ili netko od pripadnika drugih nacionalnih manjina, nema takvu mogućnost. Ukoliko je izraz hrvatske političke volje, kao konstitutivnog naroda, da ih u tijelima vlasti na svim razinama predstavlja netko od pripadnika druga dva konstitutivna naroda, ili netko tko se izjašnjava kao pripadnik nacionalnih manjina, to je njihovo demokratsko pravo.

Hrvatski narodni sabor podsjeća da je legitimno predstavljanje Ustavni sud BiH izdvojio u svim svojim presudama. Hrvatski narodni sabor neće odustati od zahtjeva koji sprječavaju diskriminaciju i dominaciju brojčano veće konstitutivne zajednice koja je sve neustavne odredbe iskoristila čak tri puta u Predsjedništvu BiH, a takvo što kontinuirano radi na entitetskoj razini što je definirano u odluci Ustavnog suda BiH.

Legitimno predstavljanje njemačke govorne zajednice i konstitutivna autonomija koju uživaju u Belgiji je primjer onoga što Hrvatski narodni sabor zagovara kao politički model u Bosni i Hercegovini. Jednakopravnost konstitutivnih naroda i legitimno predstavljanje jamče opstojnost, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a BiH.

 
index Instagram400x230 youtube