Roditelji u ŽZH: Zašto gurate djecu u imaginarni svijet iz kojeg se vrlo teško vraćaju?

Nakon sastanka ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružice Mikulić i ravnatelja srednjih i osnovnih škola, koji je održan u petak u Širokom Brijegu,

donesene su nove odluke o nastavku školske nastave u ŽZH. Dogovoreno je kako u ponedjeljak, 19. travnja i utorak 20. travnja u školu kreću učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, odnosno učenici 9. razreda, te trećih (strukovna škola) i četvrtih (četverogodišnja i gimnazija) razreda u srednjoj školi.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH je u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo ŽZH kako bi donijeli iduće odluke o početku nastave. Učenici ostalih razreda će krenuti od srijede, 21. travnja s redovnom nastavom ako dnevna izvješća Zavoda o brojkama zaraženih budu u opadanju. Nastava u većim razredima bi se odvijala u dvije grupe po ranijem modelu, a gdje su manji razredi nastava bi išla redovito u normalnom tijeku. Nakon ove odluke, javnosti je upućeno pismo roditelja učenika osnovnih i srednjih škola ŽZH, koje prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospodo!

Opet priopćenje o odgodi nastave bez uzimanja u obzir potreba djece i roditelja.

Vaše odluke su neprihvatljive s obzirom na situaciju u kojoj se djeca već dugo nalaze. Održavanje nastave u većini škola, posebice po selima, je bez rizika moguće. Ako već moraju biti donesene selektivne odluke, zašto onda ne održavati nastavu u svim razredima gdje je to moguće.

Naime, najveći dio osnovnih škola ima odjeljenja s čak i premalo učenika. Nažalost! Jedino u tim školama su se od početka pandemije poštovale sve mjere za zaštitu od zaraze. (mjerenje temperature, raspored sjedenja, učiteljice i učitelji su koristili maske, pridržavanje razmaka na odmorima). Tko će sad razumjeti vašu odluku! Vi govorite o online nastavi, ali ona to nije,

Može se samo govoriti o WhatsApp nastavi gdje djeca dobiju zadatke bez razjašnjenja, jer učitelji ne mogu preko mobitela objasniti lekcije kao što je to u učionici. Znači, roditelji to trebaju uraditi s djecom. A kada? Uvečer kad dođu s posla? Jesu li tada i roditelji i djeca sposobni rješavati zadano gradivo?

A što je s mentalnim zdravljem djece? Dovoljno su frustrirani i istrgnuti iz normalnog života.

Hoćemo li ih prepustiti mobitelu, tabletu, televiziji i raznim, često štetnim, sadržajima? Gurate ih u imaginarni svijet iz kojeg se djeca, posebice mlađa, vrlo teško vraćaju. Kako razumjeti da za druga područja javnog života ova ograničenja ne vrijede?

Trgovine prepune, maska i razmak nepoznanica. Kafići prepuni, maska i razmak nepoznanica, kladionice otvorene i pune. Mi roditelji, a i naša djeca se osjećamo jadno. Jedino nama naredite i zatvorite škole. A gdje su službe koje bi trebale kontrolirati pridržavanje mjera zaštite od zaraze u drugim područjima javnog života?

Nije dovoljno samo kontrolirati je li naljepnica, s upozorenjem na pridržavanje mjera, na vratima. Zašto se i tu ne ide na online usluge kao i u školama, Sigurno je poznato i ministarstvu i ravnateljima i stožeru da učenici, a posebice učenici osnovnih škola, nisu uzrok nekontroliranom porastu broja zaraženih.

Zašto kažnjavati samo učenike, prosvjetne djelatnike i roditelje, kad postoje mnoga bolja rješenja koja su sigurno i vama poznata? S poštovanjem,

Roditelji učenika osnovnih i srednjih škola ŽZH

 
index Instagram400x230 youtube