Dodik: Bošnjaci su s Komšićem u Predsjedništvu BiH samo dobili probleme s Hrvatima

Dodik: Bošnjaci su s Komšićem u Predsjedništvu BiH samo dobili probleme s Hrvatima Fena

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik govorio je na izvanrednoj konferenciji za medije o procesu cijepljenja u Republici Srpskoj, povećanju plaća u tom entitetu i procesima euro-integracija i odnosnima unutar Bosne i Hercegovine.

Iako je odbacio mogućnost rata, Dodik je najavio da će i dalje raditi na mirnom razilaženju unutar BiH, naglasivši da BiH nije održiva zemlja i da je razlaz najbolje rješenje za njezine narode. Složio se s nedavnom izjavom Veleposlanstva SAD-a da bh. entiteti nemaju perspektive kao samostalni.

Miran razlaz je realna opcija i o njoj se može pričati. Kome je danas do rata, je neću dopustiti da do te mogućnosti dođe dok god sjedim ovdje, iako su moje kolege iz predsjedništva BiH Komšić i Džaferović tu opciju navele, rekao je Dodik.

Naveo je da je priča o europskom putu BiH, ali i drugih zemalja regije, farsa, jer Europska unija nema jasnu perspektivu sa zemljama zapadnog Balkana. Kako je kazao, mnoge članice EU danas ne bi mogle ispuniti kriterije koji se traže od BiH.

Naš cilj je i dalje članstvo u EU, ali mislim da EU nema potencijal da taj proces podrži. Samo ono što se događa Albaniji i Sjevernoj Makedoniji govori o namjerama Europljana prema ovoj regiji. Samim time i proces u BiH gubi potencijal, rekao je, prenosi Fena.

Osvrnuo se na borbu s pandemijom koronavirusa u Republici Srpskoj i naglasio da je činjenica je da je vlast u tom entitetu morala poduzeti mjere koje nisu popularne, koje su ograničile ukupan javni socijalni i društveni život, te dodao da je to bio jedini način da se zaustavi širenje koronavirusa, što je na kraju donijelo dobre rezultate.

Treći val pandemije jenjava zbog tih mjera. Naravno nismo sretni činjenicom da je pandemija još uvijek tu. I pored napora naših medicinara gubimo najmilije osobe. Način da se ovo riješi je cijepljenje. Osigurali smo određeni broj cjepiva za vakcinaciju određenog dijela stanovništva, prije svega zdravstvenih radnika, a sada i onih starijih od 65 godina, rekao je Dodik.

Istaknuo je da RS očekuje veći priljev cjepiva.

Preuzet ću u četvrtak 20.000 cjepiva iz Srbije, a očekujemo cjepiva iz programa Sputnjik i kineskog programa, te iz kompromitiranog programa COVAX za koji smo u dva navrata uplatili novac da bi dobili 400.000 doza potrebnih za 200.000 stanovnika. RS danas ima rezerviranih 1.100.000 doza cjepiva za 550.000 stanovnika u programu Sputnjik i 400.000 kroz COVAX program potrebnih za 200.000 stanovnika, objasnio je.

Naglašava da su ekonomske posljedice pandemije u RS vidljive.

One nisu male, niti beznačajne i posebno ćemo ih osjetiti nakon pandemije. Mislim da smo radili dobro kada smo poduzimali mjere i omogućavali da naša ekonomija preživi. Naša pokrivenost uvoza izvozom je na rekordnih 86 posto. Potrebna je koordinacija s drugim zemljama, jer od te suradnje ovisi naša ekonomija, rekao je član Predsjedništva BiH.

Naveo je da će vlast u RS najvjerojatnije u svibnju donijeti odluku o povećanju plaća u zdravstvu, prosvjeti, policiji, pravosuđu i izvršiti pritisak na realni sektor da i oni povećaju plaće radnicima, jer je bitno da potencijal radnika bude veći, prenosi Fena.

Ističe da zajednička razina vlasti BiH ostaje neuspješna, nedorečena i neefikasna, te da je dominantan proces na toj razini priča o izmjenama Izbornog zakonu i rješavanju pitanja Sejdić-Finci.

RS je izvan tog pitanja jer imamo odgovor na to pitanje, dok je u FBiH to pitanje otvoreno i ostaju problemi nastali prije 11 godina. Također je otvoreno pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Koja je korist danas Bošnjaka što u Predsjedništvu BiH sjedi Željko Komšić i da su time nešto dobili. Samo su dobili probleme s Hrvatima, kazao je.

Dodao je da Središnje izborno povjerenstvo BiH po njemu i dalje ostaje nelegalno i mora biti promijenjeno, što je uvjet da se srpski narod uključi u reforme izbornog zakonodavstva.

 
index Instagram400x230 youtube