Održana sjednica Županijskog odbora za razvoj ŽZH

U četvrtak, 01. travnja 2021. godine, u organizaciji Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, održana je peta sjednica Županijskog odbora za razvoj (ŽOR) putem online aplikacije.

Na sjednici se razgovaralo o pripremi operacionalizacije Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2021.-2023. godine. Kako je na sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke 31. ožujka 2021. godine usvojena Strategija razvoja, slijedi priprema akcijskog plana. Konkretnije, počinje se s prikupljanjem podataka, odnosno aktivnosti koje su planiranje u sljedeće 3 godine.

Aktualna odluka Vlade Županije Zapadnohercegovačke je izrada Planova rada i izvještaja o radu na godišnjoj razini, i potrebno je napraviti Akcijski plan za provedbu Strategije, kako bi planovi rada u potpunosti mogli biti oslonjeni na Akcijski plan. Operacionalizacija ne bi trebala biti dodatan posao, već i u kontekstu izrade Planova rada.

Planirano je krenuti s određenim bilateralnim sastancima kako bi se pojasnila suština određenog prioriteta i mjera razrađenih u Strategiji. Ne postoji dovoljno jaka koordinacija na operativnoj razini te je potrebno organizirati fokusiraniji pristup u programiranju određenih aktivnosti. U planu su i radionice za pripremu i razradu aktivnosti koje su definirane u razvojnim mjerama u Strategiji (ukoliko nam to dopuste epidemiološke mjere).

Na temelju prikupljenih podataka, odnosno planiranih aktivnosti, od strane resornih ministarstava, organizirati će se pojedinačni sastanci, a prikupljene aktivnosti razraditi u projektne fiche-e.

Također, obuke za pisanje projekata, koje će se održati kada nam to epidemiološke mjere dopuste, biti će vezane za akcijski plan i projektne aktivnosti koje su definirane razvojnim mjerama i bit će integrirane u akcijski plan, a planirani rezultat su razrađeni projekti spremni za apliciranje.

Na kraju sjednice koordinator ŽOR-a gosp. Ivan Jurilj je prisutne članove informirao o sastanku Projekta EU4AGRI za poljoprivredu i ruralni razvoj. Ove godine se očekuje 11 javnih poziva za financiranje projekata u poljoprivredi (primarna poljoprivredna proizvodnja, prerada i marketing poljoprivrednih proizvoda, savjetodavne službe, digitalizacija u poljoprivredi i agroturizam). U ovom trenutku u BiH je na raspolaganju nešto više od 35 mil. eura kroz tri programa koja će biti u funkciji sljedeće tri godine. Potrebno je pomoći i informirati poljoprivrednike i ostale potencijalne aplikante kako bi određeni postotak raspoloživih sredstava završio u našoj županiji.

Županijski odbor za razvoj (ŽOR) je savjetodavno i operativno tijelo u procesu upravljanja razvitkom, kojeg čine 31 član iz tijela županijske uprave, jedinica lokalne samouprave, kao i nevladinog i privatnog sektora u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Više o zadacima i ulozi navedenog tijela možete pronaći na službenoj web stranici Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije www.eui-zzh.ba.

 
index Instagram400x230 youtube