Brexit i BiH: Neće biti ukidanja viza za bh. državljane

Vlada Velike Britanije objavila je nakon Brexita sva statusna pitanja koja mogu zanimati njene državljane prilikom putovanja u zemlje Europske unije, ali i u Bosnu i Hercegovinu, iz kojih je navedeno da na snazi ostaju svi dosadašnji ugovori u oblasti zdravstvenog i mirovinskog sustava, putovanja te registracije vozila koji su potpisani između dvije zemlje.

Ipak ostalo je pitanje hoće li građanima BiH s Brexitom biti ukinute vize, ali veleposlanik Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field kazao je da trenutno nije u planu izmjena sustava za državljane BiH.

- Vize su i dalje najvažnije pitanje koje mi postavljaju bh. državljani i znam da je izvor frustracija. Veleposlanstvo je ove informacije podijelilo s Londonom, naročito one o mogućnostima za unaprjeđenje procesa apliciranja i izdavanja viza. Iako ova procedura mora biti rigorozna i pravična, drago mi je što se zaista mali broj aplikacija za vizu iz BiH odbija - kazao je veleposlanik za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama.

Nedavno je s ministrom komunikacija i prometa BiH potpisan Sporazum između dvije zemlje o međunarodnom cestovnom prijevozu koji će pružiti neograničen izravan i neizravan pristup za komercijalni međunarodni drumski prijevoz roba u oba pravca, za operacije uspostavljene u jednoj ili drugoj zemlji i to je, kaže Field dobra vijest za komercijalnu suradnju. Dodao je da se pored razgovora o sporazumu o nastavku trgovinske suradnje, s vlastima BiH radi na potpisivanju Sporazuma o zračnom prometu, kako bi se očuvale zračne veze. 

UK i BiH još nisu okončali dogovore o novom sporazumu o nastavku trgovinskih odnosa, što je, nažalost, stvorilo dodatne prepreke za bilateralnu trgovinu. Dvije strane blisko surađuju i nadamo se da ćemo što prije privesti kraju dogovore kako bi se olakšala situacija za naše kompanije - kazao je.

Prateći neke online konferencije vezane za holokaust i genocid moglo se naslutiti da će po izlasku iz Europske unije, Velika Britanija po uzoru na Sjedinjene Američke Države imati svoja pravila za negatore genocida. Na pitanje hoće li Velika Britanija napraviti svoju "Crnu listu" za negatore genocida te za političare sklone korupciji i nepoštivanju vladavine zakona, veleposlanik je kazao da se Ujedinjeno Kraljevstvo na jasan i konzistentan način suprotstavlja negiranju genocida i glorifikaciji ratnih zločinaca. 

Premijer i princ od Walesa su nedavno sudjelovali u obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Blisko surađujemo s Memorijalnim centrom Srebrenica i britanskom dobrotvornom organizacijom Remembering Srebrenica kako bismo sačuvali i podijelili lekcije iz genocida počinjenog 1995. godine. Ujedinjeno Kraljevstvo nema zasebne zakone o negiranju genocida, ali nastavljamo podržavati snažnu borbu protiv ratnih zločina i korupcije, te dalje jačanje vladavine zakona u BiH - podvukao je.

 
index Instagram400x230 youtube