EU je svjesna važnosti koju imaju županije u politici i ekonomiji

Poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti svih razina vlasti jedini je recept za učinkovito usvajanje europske pravne stečevine u Bosni i Hercegovini, kao i harmonizaciju međunacionalnih odnosa u državi koja je po Ustavu postavljena kao višenacionalna država konstitutivnih naroda.

Nadležnosti županija prepoznate su upravo kroz jedan od temeljnih uspjeha BiH – ustroj Mehanizma koordinacije koji je zamišljen tako da se za sve one odluke koje se izravno tiču županija, odnosno njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti, jasno čuje i prepoznaje glas te razine vlasti, piše Večernji list BiH.

Mehanizam koordinacije, unatoč pokušajima određenih političkih struktura da ga minimiziraju, pokazao je rezultat u nekoliko primjera, a jedan od njih je i proces odgovaranja na upitnik Europske komisije. Na tom se primjeru pokazalo kako, unatoč nešto duljem vremenu potrebnom za odgovaranje, proces približavanja Europskoj uniji ne treba biti opterećen brojem razina vlasti, već upravo suprotno, poštivanje nadležnosti svake od njih jamac je kako će se u konačnici posao uraditi kako treba na zadovoljno svih.

I sama Europska unija prepoznaje značaj županija i Mehanizma koordinacije; prisjetimo se Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za dobivanje statusa kandidata.

U tom je dokumentu Europska komisija pozvala i na jačanje kapaciteta za koordinaciju. Izričito se pritom navodi kako je, imajući u vidu da 14 rukovoditelja u BiH ima nadležnosti koje su povezane s provedbom acquisa EU-a, potrebno uložiti značajne napore i u velikoj mjeri ojačati kapacitete zemlje na svim razinama ili objediniti resurse i kapacitete kako bi se Bosna i Hercegovina mogla nositi s obvezama u pogledu članstva u EU.

– To je posebno izraženo na županijskoj razini, gdje su nedostatni kapaciteti za ispunjavanje obveza za članstvo – navodi Europska komisija koja i na taj način prepoznaje ulogu županija u procesu europskih integracija. U ekonomskom smislu županije će u godinama koje su pred nama također biti značajan subjekt s jasno definiranim nadležnostima u procesu provedbe projekata.

Naime, upravo se ovih dana vrše intenzivne priprema na obuci kadrova za pisanje, prijavljivanje i provedbu projekata iz IPA III instrumenta za pretpristupnu pomoć, a u ovoj fazi programiranja sredstava, 2021. i 2022. godina, zastupljeni su sektori koji su u isključivoj ili neizravnoj nadležnosti županijske razine vlasti.

Stoga je od iznimnog značaja na vrijeme programirati projekte, usvojiti sve potrebne strateške dokumente koji su preduvjet sudjelovanja te nametnuti svoje ideje, odnosno projekte koji su spremni za realizaciju. Naravno, i u ovom će kontekstu od ključnoga značaja biti osiguranje funkcioniranja Mehanizma koordinacije.

Pitanje decentralizacije, uz koju se jednim dijelom veže i važnost županija kao središnje razine vlasti, prepoznato je i u dokumentima Europskog parlamenta; tako Rezolucija iz 2017. godine jasno govori kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u EU-u dok se ne uspostave odgovarajući institucijski uvjeti te se poziva sve političke vođe da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu Izbornoga prava, uzimajući pritom u obzir načela federalizma, decentralizacije i legitimnoga zastupanja.

 
index Instagram400x230 youtube