Analiza: Hercegovina pred lokalnim izborima

U utrku za čelno mjesto u hercegovačkim gradovima i općinama nije se upustila nijedna kandidatkinja.

Svi kandidati su muškarci, a analiza, otprilike, obuhvaća hercegovačke gradove i općine s većinskim hrvatskim stanovništvom, izuzev Mostara i Stoca, koji, ipak, zahtijevaju posebnu analizu.

U slučaju pobjede, širokobriješki i čapljinski gradonačelnici će ostvariti reizbor jer su gradonačelnici i u aktualnom sazivu. Grudski načelnik će zasigurno ostati načelnik jer nema protukandidata, dok promjene sigurno slijede u ostalim hercegovačkim općinama neovisno o opciji koja pobjedi.

HDZ BiH se, koji u većini hercegovačkih općina vlada suvereno, ponaša dosta komotno. Primjetan je jedino veći broj svježih lica na listama.

Ljubuški

U utrku za prvog čovjeka Ljubuškog spremaju se trojica. To su aktualni v.d. gradonačelnika Vedran Markotić koji dolazi iz HDZ-a BiH gdje je naslijedio Nevenka Barbarića koji je postao zastupnik u Hrvatskom saboru, Radoslav Radišić iz HDZ-a 1990 te kandidat stranke Hrvatski savez HKDU - HRAST Ante Paponja. Prošle lokalne izbore koji su održani 2016. Paponja je izgubio, a tada ga je tijesno pobijedio sadašnji saborski zastupnik Barbarić.

Tomislavgrad

U Tomislavgradu će situacija biti zanimljiva. Tamošnji ogranak HDZ-a BiH na čelu s aktualnim načelnikom Ivanom Vukadinom je nedavno gotovo u potpunosti prešao u novu stranku koja se zove Hrvatski nacionalni pomak. Oni idu u izbore, a predviđanja s terena govore kako su apsolutni favoriti. Na megdan Ivanu Vukadinu, dojučerašnjem popularnom HDZ-ovcu koji je iz stranke naprasno isključen jer se nije slagao s kadrovskim rješenjima, i njegovoj ekipi, ide dugogodišnji HDZ-ovac Jozo Bagarić.

Vukadin predvodi listu za Općinsko vijeće, a poduzetnik Ivan Buntić je kandidat za načelnika. Osim Buntića i Bagarića, u utrku za načelnika ide i aktualni vijećnik u tomislavgradskom Općinskom vijeću, Hrvoje Orlović.

Utrka će biti zanimljiva, ali podaci s terena govore o Buntićevoj pobjedi. Naime, HDZ BiH u tom gradu se raspao zbog formiranja vlade Herceg-bosanske županije čiji je dio i Tomislavgrad te sada podržava Vukadina. Tomislavgradska struja u HDZ-u je imala prevlast u županijskoj skupštini, ali je iz vrha stranke inzistirano da druga, livanjska struja, odlučuje o novoj vladi. Vukadinu to nije bilo prihvatljivo pa se uputio u samostalnu avanturu i tako su lokalni izbori, zapravo, dobili zanimljiv pečat.

Livno

Susjedno Livno je po broju načelničkih kandidata jako demokratično. Bitku biju njih čak četvorica, ali će se pobjednik znati već u izbornoj noći pošto u BiH ne postoji institut drugog kruga. Stipo Đapić je neovisni kandidat, Županijska neovisna lista ima Dinka Perišu, a boje dva HDZ-a brane Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 i Darko Čondrić iz HDZ-a BiH. Sudeći po sazivu Gradskog vijeća, najveća bitka će se biti između dvaju HDZ-ova jer su oni i najzastupljenije opcije u aktualnom sazivu vijeća.

Posušje

Nešto niže, u Posušju, su dva kandidata. Ante Begić koji nastupa ispred HDZ-a BiH i Blago Petric kao neovisni kandidat. Begić je nakon unutarstranačkih trzavica nominiran kao kandidat HDZ-a, dok je dosadašnji načelnik, popularni Branko Bago - ispao iz utrke. Begiću i HDZ-ovoj organizaciji će se suprotstaviti Blago Petric kojeg podupire niz oporbenih stranaka te dio birača koji HDZ-u u Posušju nije oprostio političku eliminaciju Branka Bage.

Široki Brijeg

U Širokom Brijegu po svoj peti mandat ide HDZ-ov Miro Kraljević, a protukandidat mu je Vlado Marušić kojeg podupire Hrvatski savez HKDU - HRAST i manji dio bivše braniteljske populacije okupljen u inicijativu Zaboravljeni branitelji. Riječ je o nekadašnjim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane. Ozbiljne šanse, barem što se tiče priča po gradu, Marušiću nitko ne daje, ali valja sačekati kraj prebrojavanja listića. Eventualnom pobjedom, Kraljević će postati jedan od najdugovječnijih gradonačelnika u BiH.

Grude

U Grudama je kandidat aktualni načelnik, HDZ-ov Ljubo Grizelj, koji nema protukandidata. Svojevrsno osvježenje tamo su dvije liste mahom mlađih ljudi. Jednu predvodi aktualni vijećnik u tamošnjem vijeću, HSS-ov Ivan Lukenda, koji je nedavno na izborima za mjesne zajednice (odbore) u Tihaljini pobijedio HDZ BiH što je bio svojevrstan uspjeh s obzirom na to da u većini mjesnih zajednica pobjednik ali i jedini natjecatelj bude HDZ. Osim Lukende koji predvodi listu HSS-a, osvježenje je i lista Hrvatske republikanske stranke (HRS) koju predvodi mladi politolog Tomislav Bandić.

Kampanja Bandića i njegovih inovativna je i zanimljiva, kao i kampanja ekipe "Pokrenimo Brotnjo" iz Čitluka (Brotnjo je stari naziv za šire područje općine Čitluk u kojoj se nalazi i Međugorje) koja je sastavljena mahom od neovisnih kandidata na listi HDZ-a 1990. Ta kampanja je pravo osvježenje, a ekipa iz te platforme putem društvenih mreža donosi raznovrsne i zanimljive, doduše, tipično kampanjske sadržaje.

Nešto slično radi i mladi Dario Hrkać, student koji se u Širokom Brijegu preko liste HRS-a bori za mjesto u gradskom vijeću. Hrkać, također, ide s novim pristupom u kampanji što je svakako svježa vijest s obzirom na poslovično učmalu i dosadnu kampanju svih kandidata u Hercegovini.

Čitluk

Čitluk ima tri kandidata za načelnika općine. Marko-Antonio Brkić ispred HDZ 1990, Hrvatski savez HKDU – Hrast kandidirao je Milenka Dugandžića, novi mandat lovi i aktualni načelnik Marin Radišić iz HDZ-a BiH.

Čapljina

Mile Raguž i Filip Krvavac neovisni su kandidati za gradonačelničku poziciju u Čapljini, a uz njih, reizbor traži HDZ-ov Smiljan Vidić koji ide po treći mandat, a uz HDZ BiH, podržava ga i HSS.

Neum

Tri kandidata žele voditi i jedini morski hercegovački gradić - Neum. Tamo su, tako, u utrku ušle HDZ BiH, HRS i HDZ 1990. HDZ BiH je kandidirala Dragana Jurkovića, Ivo Bačić je kandidat HDZ-a 1990, dok HRS u načelničku poziciju pokušava ustoličiti Josip Bogdanović. Aktualni načelnik Živko Matuško, kojeg su mediji više puta prozivali zbog liječničkog angažmana u Metkoviću, tako više nije kandidat HDZ-a BiH, a osim medijskih prozivki, presudilo je i to što se tamošnji HDZ-ov odbor gotovo raspao zbog međusobnih trzavica koje su se vodile oko nekretnina i upravljanja resursima tijekom ljetne sezone od koje Neum živi. Sudeći po broju kandidata za Općinsko vijeće, bitka će se biti između dva HDZ-a s obzirom na to da HRS, koja ima kandidata, na listi ima samo pet ljudi.
Ravno

U najjužnijoj hercegovačkoj općini, ali i općini u kojoj je počeo ratu u BiH - Ravno, kandidat za načelnika je HDZ-ov Andrija Šimunović.

Rama

Rama je jedina općina u Hercegovini koja već godinama nije pod HDZ-ovom kontrolom jer u njoj vlada HDZ 1990 i načelnik Jozo Ivančević koji je i sada kandidat te stranke. Osim njega, Ramom želi vladati i HDZ-ov Ilija Petrović. Ova općina sa sjevera Hercegovine svima je zanimljiva zbog - proračuna, on iznosi 20 milijuna maraka (oko 80 milijuna kuna) jer Elektroprivreda HZ HB crpi dosta kapaciteta Rame. U tom kontekstu, najveća bitka će se biti upravo u Rami. Primjerice, proračun Širokog Brijega koji je puno veći i gospodarski razvijeniji od Rame, je upola manji.

 
index Instagram400x230 youtube