17. ožujka 1986. godine osnovana navijačka skupina zagrebačkog Dinama - Bad Blue Boysi

17. ožujka 1986. godine osnovana je navijačka skupina zagrebačkog Dinama - Bad Blue Boysi.

Mnogi od njih stali su početkom 90-ih na branik domovine i postali heroji Domovinskog rata. Ovo je prilika da se sjetimo svih njih, a osobito onih koji su za Hrvatsku položili svoje živote.

Bad Blue Boys (Hrvatski: Zločesti plavi dečki) je naziv navijačke grupe zagrebačkog Dinama. Osnovani su 17. ožujka 1986. godine. Za maskotu ističu buldoga, a za himnu su prihvatili pjesmu Dinamo ja volim grupe Pips, Chips & Videoclips. Bad Blue Boysi su poznati po svojoj fanatičnoj podršci klubu, glasnom navijanju i navijačkim izgredima. Najvatreniji Boysi Dinamo bodre s maksimirskog Sjevera, dok se stariji Boysi okupljaju na Istoku. BBB-i gaje britanski stil navijanja koji obilježava glasno navijanje tkz. grlo, ruke, dlan te navijački sukobi. Sami sebe, a i druge navijačke grupe ih nazivaju purgeri.

Od osnivanja grupe djeluju kao glasni protivnici tadašnjeg komunističkog režima te su optuživani za hrvatski nacionalizam. Međunacionalne tenzije u tadašnjoj SFRJ na stadionima su doživjele svoj vrhunac na neodigranoj utakmici između Dinama i Crvene zvezde 13. svibnja 1990. koji je obilježio sukob BBB s navijačima Crvene zvezde i tadašnjom milicijom kao simbol pobune Hrvata protiv jugoslavenskog prosrpskog režima. Na utakmici su bili prisutni i pripadnici drugih hrvatskih navijačkih grupa poput Torcide i Armade. Mnogi navijači Dinama smatraju da je Domovinski rat počeo tog dana na Maksimiru. Izbijanjem rata mnogi Boysi se pridružuju obrani Hrvatske kao pripadnici Hrvatske vojske.

Osnutkom Hrvatske i promjenom imena kluba postaju glasni protivnici tog čina i zahtijevaju povratak imena Dinamo. Devedesete obilježavaju mnogobrojni incidenti, bojkoti, neredi i problemi s policijom. Vraćanjem imena Dinamo na Valentinovo 14. veljače 2000. vraćaju se na tribine i pružaju podršku Dinamu. U tom razdoblju Boysi se često ističu fanatičnim navijanjem pa tako poslije utakmice Dinamo Arsenal čelnici Arsenala izjavljuju: "Mi imamo novac i možemo kupiti sjajne igrače, ali dali bismo sve za ovakve navijače". Za vrijeme utakmice Tottenham Dinamo u Londonu u jednom trenutku se cijeli stadion pridružio navijanju Bad Blue Boysa, a mnogi navijači Tottenhama su ostali i poslije utakmice navijati zajedno s navijačima Dinama. Bad Blue Boyse su nahvalili engleski navijači i engleski mediji ustvrdivši da su kroz cijelu utakmicu srčano bodrili svoju momčad i ako je izgubila 4:0. Boysi tih godina sudjeluju u nekoliko navijačkih izgreda po Europi poput Milana, Praga, Udina, Temišvara[4] te ih neki svrstavaju među najopasnije navijačke skupine u Europi.

Od sredine 2000-ih grupu obilježava sukob s dopredsjednikom Dinama Zdravkom Mamićem kojeg optužuju za samovolju i kriminal. Protive se Mamićevom upravljanju nad Dinamom i Hrvatskim nogometnim savezom u čemu im podršku pružaju ostale navijačke grupe u Hrvatskoj te neke u Europi. BBB četiri godine bojkotiraju utakmice Dinama te osnivanju MNK Futsal Dinamo kojeg bodre na utakmicama. U tom razdoblju česti su sukobi među samim BBB-ima između struje koja podržava Zdravka Mamića i većine koja traži njegov odlazak. Boysi su bili organizirani u tri udruge: Udrugu navijača Dinama, Klub navijača Bad Blue Boys i Bad Blue Boys fan klub. Prve dvije udruge su se ujedinile u Klub navijača Dinama Bad Blue Boys koji je smješten u Ulici kralja Držislava 8, dok se u Ilici 37 nalazio Bad Blue Boys fan klub.

Boysi su 2006. velikim koncertom u Domu sportova proslavili 20 godina postojanja grupe. Izdavali su fanzin posvećen njima Ajmo plavi dok je u 2006. pokrenut fanzin Dinamov sjever kao službeno glasilo Udruge navijača Dinama. Nakon pilot broja izašao je u prosincu 2006. prvi broj tog fanzina. Izdaju video materijal, a imaju i internetsku stranicu.

Godine 2014. Bad Blue Boysi uključili su se u rad Futsal Dinama koji funkcionira prema modelu "jedan član, jedan glas". Bad Blue Boysi su se u veljači 2018. godine pobunile protiv prodaje Dinama, pod geslom "Ne prodaje se svetinja".U srpnju 2018., početkom nove sezone, se ponovno vraćaju na tribine Maksimira na kvalifikacijskoj utakmici protiv Hapoela Be'er Sheve, gdje ističu novi statut - za jači Dinamo i pun Maksimir.

Od osnivanja Hrvatske masovno prate hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Zadnjih godina grupa Bad Blue Boysa iz Zaprešića, Zaprešić Boys je napravila niz navijačkih pjesama za hrvatsku nogometnu reprezentaciju koje su među najpopularnijim pjesmama među hrvatskim navijačima poput: Srce vatreno, Samo je jedno, Neopisivo, Igraj moja Hrvatska.
Osnivanje

I ako je Dinamo kroz povijest pratila vojska navijača prva organizirana grupa pojavila se tek 80-ih godina. Kao datum osnivanja Bad Blue Boysa vodi se 17. ožujka 1986. nakon utakmice u Splitu protiv Hajduka. Ovaj naziv inspirirao je, u to vrijeme vrlo popularan film "Bad Boys" sa Seanom Pennom u glavnoj ulozi.

Inicijator davanja imena je Tonči Prlac, u Torcidi poznat kao Prle koji je predložio naziv Bad Boys, prema spomenutom filmu, s tim su se složili i Ivica Cindrić-Ićo poznat kao Ićo Purger, navijač i Dinama i Hajduka, pripadnik Torcide Borislav Jelović, poznat kao Ušo i vođa Dinamovih navijača Sandro Dujmušić s Britanskog trga u Zagrebu, koji se sa skupinom dinamovih navijača nalazio tih dana na Braču i u Splitu družeći se sa spomenutim navijačima Hajduka. Sandro je dodao da bi zbog boje Dinamovog dresa trebalo dodati i riječ 'blue', pa je ova skupina i prozvana Bad Blue Boys.

Iscrpno o tome govorio je za Vinkovačku televiziju inicijator imena Tonči Prlac-Prle u emisiji 1992 navijač.

Navijači Dinama otada se javljaju samo pod tim nazivom i nikada nisu bili podijeljeni na frakcije kao što je slučaj s pojedinim navijačima drugih nogometnih klubova.

Po zagrebačkim kvartovima (Dubrava, Folka, Stenjevec, Ravnice, Trnje, Trešnjevka, Volovčica, Špansko, Utrina, Travno, Dugave, Zapruđe, Rudeš...) i drugim gradovima (Kutina, Vinkovci, Posušje, Gospić, Donji Miholjac, Rijeka, Metković) počele su se osnivati BBB podružnice. Isprva su navijači sami organizirali odlaske na gostujuće utakmice po tadašnjoj Jugoslaviji. Upamtili su ih u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani, Nišu, Titogradu, Skopju, Splitu... Dinamo bodre s naglašenim nacionalnim obilježjima. Nerijetko, neizbježno je bilo i potući se, primiti udarce, ne bi li se dokazala ljubav prema klubu.

Početak 90-ih donio je i organiziranje prvog fan kluba Bad Blue Boys. Zanimanje je bilo veliko, svatko je želio dati svoj prilog organizaciji. Unatoč entuzijazmu, navijači su se suočili s brojnim problemima. Bez obzira na to, zajedništvo je samo jačalo, da bi svoj vrhunac doseglo 13. svibnja 1990. godine.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 18 Ožujak 2024 09:05
 
index Instagram400x230 youtube