U petak svečano obilježavnje 32. obljetnice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

U petak se u Mostaru svečano obilježava 32. obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. 

Trideset  druga obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obilježit će se 17. studenog 2023. godine u Mostaru u organizaciji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Prema rasporedu obilježavanja predviđeno je polaganje vijenaca na spomeniku ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače  u 11 sati.
 
Predstavljanje knjige mr. sc. Stjepana Marčetića „Početak rata i zločini nad Hrvatima općine Brčko 1992. godine”  bit će u Galeriji kraljice Katarine, također u "Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača” od 11:15. Predstavljači će, uz autora Marčetića, biti prof. dr. sc Ivica Šarac, dr. sc Ilija Matanović te mr. sc Velimir Bugarin.Prije 32 godine u Grudama je 18. studenog 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna. Zajednica koja je uspjela obraniti i stvoriti daytonsku BiH.
 
U njen sastav ušlo je 30 hrvatskih općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.
 
U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna neovisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju. Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.
 
Povijest je pokazala da je osnivanje HZHB bilo jedino moguće rješenje tijekom Domovinskog Rata, jer su Hrvati u BiH opstali samo u onim dijelovima HZHB koje je HVO obranio od srpskog i muslimanskog agresora. HZHB i danas živi skoro u svim općinama gdje je i bila prije Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Kasnije je prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu koja je unešena u hrvatsko-muslimansku Federaciju BiH.
 
Poslijednja izmjena danaUtorak, 14 Studeni 2023 08:37
 
index Instagram400x230 youtube