Legenadarni Pauci slave 32. rođendan, na veliku proslavu u Split stiže i Milanović

Četvrta gardijska brigada Pauci slavi 32 godine svog borbenog i mirnodopskog postojanja. Kroz brigadu je prošlo više od 7500 boraca, dvjesto ih je poginulo u borbi za Domovinu, a oko 1600 ih je ranjeno.

Svečanoj proslavi u Splitu nazočit će Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović i na svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne ‘Pauci’ ispred Spomen kapelice ‘Sveti Križ’ na Dračevcu.

U Spomen kapelici zapalit će svijeću i položiti vijenac, a potom će sudjelovati na svečanoj akademiji povodom 32. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade.

OSNUTAK 4.GARDRIJSKE BRIGADE

Četvrta gardijska brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje ZNG-a, nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku. Brigada je bila sastavljena od skupine redarstvenika (njih 130) koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a PJP Kumrovec. U Split su stigli 30. svibnja 1991. godine u Hotel Split. Većina je bila iz Livna, zatim iz Tomislavgrada, Kupresa, Širokog Brijega, Trebižata, Ljubuškog, Stoca i Bugojna. Prva baza (30. svibnja 1991.) im je bila hotel Split (nekoliko dana), a zatim se sele u hotel Resnik u Resniku. U Resniku se osniva 1. bojna kojoj je zapovjedao Gento Međugorac, a zamjenik je Ivan Zelić. Prvoformirana satnija je bila od navedenih pripadnika i nosila je naziv Druga (tako su došli iz MUP-a) i zapovjednik je bio Ilko Pavlović.

 
index Instagram400x230 youtube