In memoriam: Skladatelj, virtuoz i dobra duša Tinova grada: Kongoanac, Belgijanac i Vrgorčanin Jean-Jacques Roskam

Prošlost Vrgorca posljednjih nekoliko stoljeća obilježavali su između ostaloga i ljudi koji nisu ovdje rođeni, ali su poslom ili privatno došli u našu sredinu i u nju ugradili sve svoje vještine, znanja i duh.

Svi su oni gradili Vrgorac kakav poznajemo i bili Vrgorčani kao i svi ostali.

Bilo da se radilo o pučkim učiteljima, austrijskim službenicima ili trgovcima, prolaskom generacije u kojoj su živjeli većinom su, nažalost, ostali zaboravljeni. No, to ne treba biti tako i neće biti ako sačuvamo pamćenje za buduće generacije, makar kroz kratke zapise.

U vremenu u kojemu živimo poseban je trag u Vrgorcu ostavio jedan glazbenik.

Prije točno dvije godine, u ponedjeljak 26. listopada 2020. godine nakon kratke i teške bolesti napustio nas je glazbenik, skladatelj, virtuoz i dobra duša Tinova grada: Kongoanac, Belgijanac i Vrgorčanin Jean-Jacques Roskam (1954.-2020.), svima poznatiji kao Jack.

Ljubav prema Vrgorki i akademskoj umjetnici Korneliji Bajalo dovela ga je u Vrgorac davne 1972., a za stalno je preselio 1984. i ostao zauvijek dio grada pod Matokitom, a Vrgorac dio njega. Više puta je komentirao da ga je u Vrgorcu i Dalmaciji fascinirao spoj slavenske i latinske kulture, sjeverne Europe i divljeg juga. Sve mu je pasalo, mentalitet, klima, način života.

U svojoj dugoj glazbenoj karijeri najviše je na ovim prostorima ostao prepoznatljiv kao dio poznatog niškog benda „Galija“, ali Jackova glazbena ostavština je puno bogatija, svirao je, skladao i surađivao s brojnim svjetskim i domaćim glazbenim zvijezdama. U Vrgorcu je sa svojom Neli izgradio obitelj, dobio kćer Emmanuelle (Manušku) i sina Matea (Matu), dočekao svoje unuke, a mladim vrgorskim bendovima uvijek bio mentor i podrška.

Sa suprugom je također bio jedan od začetnika vrgorskog turizma i vodič koji je kroz vrgorska polja i planine proveo brojne goste francuskog govornog područja prenosivši im tako najljepšu priču o svom malom Vrgorcu.

Jack je bio i dragovoljac Domovinskog rata i ta je činjenica medijima uvijek bila atraktivna, a o njemu je 2008. snimljen nizozemski dokumentarac „Jack the Balkans & I“ (Jack Balkanac i ja).

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 26 Listopad 2022 14:08
 
index Instagram400x230 youtube