Prije 6 godina litar goriva u Ljubuškom bio je 1,26 KM, vodio se trgovinski rat

Četvrtak navečer, 3. ožujka 2022., podsjetio je na siječanj 2016. godine kada se vodio trgovinski rat između dviju benzinskih crpki, a kada je cijena goriva snižena na čak 1,26 KM.

Gužve pred benzinskim crpkama bile su kilometarske. Inspektorat je tada zaustavio nastavak “rata” pa su se cijene vratile na neke normalne razine. U četvrtak kilometarska gužva, ali ne zbog goriva od 1,26 KM, nego goriva skupljeg za oko marku i pol. Razlog je što je najavljen daljnji rast cijena, a ovoga puta nigdje Inspektorata da zaustavi rast cijena kao u suprotnom slučaju prije šest godina.

Dan kasnije, petak, 4. ožujka, nije bilo drastičnih poskupljenja, no rast cijena je konstanta pa jedan dan teško da će promijeniti odnose.

Iskoristit ćemo anegdotu vozača koji je došavši u petak na crpku u zapadnoj Hercegovini i vidjevši cijenu od 2,76 KM za litru dizela upitao: “Je li ovo noćas poskupjelo i kod vas?” Radnik na crpki kroz smijeh je odgovorio: “Nije noćas, ali jest prije dva dana, mi smo preduhitrili tu najavu poskupljenja.”

A kako se pojačavaju sankcije Rusiji, tako je nama u BiH sve teže živjeti. Očekuje se rast cijena do 3 KM po litri ako se nešto drastično ne promijeni. I pitanje je kako će sve ovo izdržati prijevoznici, poljoprivrednici... jer za raditi bilo što danas treba gorivo, najveće izvozne tvrtke, kako bi prevezle svoje proizvode u inozemstvo trebaju gorivo, radnik za odlazak na posao treba gorivo, zemljoradnik treba gorivo za obraditi zemlju.

 
index Instagram400x230 youtube