Obljetnica osnutka PPN Ludvig Pavlović

Dana 6. lipnja 1992. godine osnovana je Postrojba za posebne namjene HVO ''Ludvig Pavlović'' iz Čapljine, nazvana po hrvatskom vitezu, emigrantu i pripadniku Bugojanske skupine iz 1972., Ludvigu Pavloviću.

Postrojba je nastala od dragovoljaca iz 1. dragovoljačke pukovnije ''Kralj Tomislav'', koju je u siječnju 1992. godine u Opuzenu ustrojio hrvatski emigrant, hrvatski vojnik iz II. svjetskog rata i prvi zapovjednik Južnog bojišta Mate Šarlija - Daidža.

Prošlo 29. godina od kad je osnovana postrojba

Ova postrojba je nastala 6. lipnja 1992. godine od Prve dobrovoljačke pukovnije ”Kralj Tomislav”, a nakon toga našom postrojbom je zapovijedio pokojni Božan Šimović da bi postrojba odmah sudjelovala u akciji ”Bura” te smo prešli Neretvu, oslobodili Stolac i izgubili smo našeg zapovjednika Šimovića. Postrojbu je nakon toga preuzeo pokojni general Dragan Ćurčić i od tada je nastavila daljni ratni put. Kroz postrojbu ”Ludvig Pavlović” prošlo je oko 600 do 700 pripadnika, s tim da je njih 26 dalo svoj život za svoju domovinu. Naravno, među poginulima su i dva zapovjednika Božan Šimović i Dragan Ćurčić”.

Poslije rata, Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović se nalazila u sklopu 2. gardijske brigade HVO-a. Preustrojem vojske u BiH, 2005. godine Vojska Federacije Bosne i Hercegovine (u kojoj je HVO bio hrvatska komponenta) je zajedno s Vojskom Republike Srpske preustrojena u Oružane snage BiH.

 
index Instagram400x230 youtube