Na današnji dan 1939. uspostavljena je Banovina Hrvatska

Na današnji dan 26. kolovoza 1939. kraljevsko namjesništvo u ime maloljetnog kralja Petra II. donose uredbu u jugoslavenskoj Banovini Hrvatskoj čime je uspostavljen autonomni hrvatski teritorij u Kraljevini Jugoslaviji.

Banovina Hrvatska je izraz stoljetne želje hrvatskog naroda za vlastitom državom i slobodom. Ujedno to je prijelazni i izvanredni pokušaj rješavanja hrvatskog pitanja unutar prve Jugoslavije u zaoštrenim unutrašnjim i vanjskim prilikama uoči 2. svjetskog rata. Status Banovine Hrvatske gotovo je bio federalni…

Ovaj potez se smatrao najvećim podvigom politike HSS-a, koja će ubrzo vladati nesmetano i autoritativno u samoj Banovini. Iako su mnogi dočekali proglašenje Banovine kao najvećim dosegom hrvatske politike, sami ustupci su bili teško kritizirani kao odstupanje od hrvatskog povijesnog prava i služenje interesima Beograda. Prema čl. 1., uredbe;

"Savska i Primorska banovina, kao i kotarevi Dubrovnik, Šid, Ilok, Brčko, Gradačac, Derventa, Travnik i Fojnica spajaju se u jednu banovinu pod imenom banovina Hrvatska. Sjedište banovine Hrvatske je u Zagrebu."

Jugoslavenska Banovina Hrvatska imala je unutarnju vlast u gotovo svim aspektima koje su i do tada imale i druge banovine, s posebnim oružništvom, te sudskom vlasti, izuzetak vrhovne. Iako je uredba odredila i zasjedanje Sabora, nikada se isto nije ostvarilo. Početkom Travanjskog rata 1941. i proglašenjem NDH zauvijek nestaje jugoslavenska Banovina Hrvatska.

 
index Instagram400x230 youtube