48. godišnjica stradanja bugojanske skupine – Fenix 72…

Na današnji dan 24. srpnja 1972. razbijena je hrvatska gerilska postrojba Planinske lisice, poznatija kao Bugojanska skupina, od strane UDBA-e i njezinih doušnika.

Ova skupina okupljena od hrvatskih emigranata vezanih uz Hrvatsko revolucionarno bratstvo imala je za cilj podignuti ustanak protiv socijalističke Jugoslavije i stvaranje hrvatske države koja bi nosila načela slobode i demokracije. Već od samih početaka zbog izdaje iz vlastitih redova i teške infiltracije same organizacije od strane UDBA-e, ova operacija bila je osuđena na propast. Unatoč tome, skupina od 19 članova izazvala je velike poteškoće protiv tadašnjeg režima, poradi čega su podigli preko 30,000 članova JNA, TO i SUP-a.

Većina pripadnika poginula je u sukobima s režimom, koji je podnio najmanje jednako tolike žrtve, dok posljednji sukobi bivaju okončani upravo na današnji dan. Od četiri preživjela, tri bivaju osuđena na smrt, dok četvrti maloljetni Ludvig Pavlović na 20 godina teškog zatvora.

Bugojansku skupinu činilo je 19 članova HRB:

Među optužbama bivaju one za terorizam, podizanje ustanka, pa tako i reakcionizam zbog čega su uvrešteni u plejadu hrvatskih boraca za plemeniti ideal obnove tisućljetne hrvatske državnosti.

 
index Instagram400x230 youtube