U Ljubuškom krenuo Jazz seminar [audio i foto]

Nakon uspješno organiziranog Jazz festivala u Ljubuškom, danas je u Glazbenoj školi u Ljubuškom krenuo Jazz seminar koji predstavlja najnoviji iskorak u edukaciji mladih ljubuških glazbenika.

U Ljubuški su stigla poznata imena jazz scene; Zvjezdan Ružić iz Hrvatske (klavir), Miha Koren iz Slovenije (kontrabas/ bas gitara), Vojkan Jocić iz Hrvatske (saksofon) i Vladimir Kostadinović iz Srbije (bubnjevi).

Oni će u narednim danima raditi s učenicima Glazbene škole, ali i drugim polaznicima kako bi im pomogli unaprijediti znanje i sviračko umijeće u jazzu.

Prema riječima Ivane Šaravanje, ravnateljice Glazbene škole Ljubuški, broj zainteresiranih za ovaj seminar je premašio njihova očekivanja.

"Odaziv je iznad naših očekivanja, imamo prijavljenih 23 sudionika, a neke prijave su mi stigle i jutros", rekla je Šaravanja, koja je dodala kako je ovakav vid edukacije jedinstven u BiH.

"Ovakav seminar se u BiH još nije dogodio. Kažu mi predavači da su ovakvi seminari vrlo rijetki i u Hrvatskoj, ali i šire u Europskoj uniji", navela je Šaravanja.

Objašnjava kako su ovime htjeli dati dodatnu dimenziju edukaciji glazbenika u Ljubuškom.

"Kada smo prije pet godina započeli s bendovima učenika i učitelja glazbene škole, iz toga se počelo pričati o propustima u nastavnom planu i programu, razmišljali smo o tome zašto nitko nigdje ne nudi improvizaciju. Puno puta se dogodi da se završi osnovna i srednja glazbena škola, pa čak i glazbena akademija, a da glazbenici ne mogu bez nota svirati, da ne mogu improvizirati. Tu se rodila ideja o jazz edukaciji, pa i jazz festivalu. Prva i početna ideja nedavno održanog Jazz festivala je upravo ovaj seminar. Od njega je krenula čitava priča o festivalu i jazzu. Željeli smo da naši učenici, pored toga što imaju super obuku u klasičnoj glazbi, dobiju i taj dio iz improvizacije, jer to je upravo ono što nama glazbenicima svima malo fali, što te nitko nikada ne uči improvizaciji, sviranju bez nota, odnosno snalaženju na licu mjesta", istaknula je Šaravanja.

Inače, seminar u Ljubuškom je besplatan za polaznike.

Ravnateljica Glazbene škole Ljubuški je danas otkrila kako će po završetku seminara biti organiziran jedan koncert na kojem će polazinici prezentirati naučeno.

"Koncert će najvjerojatnije biti na trgu u Ljubuškom. Uz polaznike seminara, zasvirati će nam i predavači", najavila je Šaravanja još jednu poslasticu za ljubitelje jazza u Ljubuškom.

Današnje otvaranje Jazz seminara svojim dolaskom podržao je i Toni Kraljević, dopredsjednik Vlade i ministar financija ZHŽ-a, koji je, kako kažu organizatori, jedan od najzaslužnijih za uspješno organiziranje ljubuškog Jazza festivala i pratećeg seminara. On se kratko obratio nazočnima i poželio im uspješan rad.

Više na linku OVDJE.

 
index Instagram400x230 youtube