Sveučilište u Mostaru i Nacionalno sveučilište za umjetnost u Bukureštu potpisali sporazum o suradnji

Sveučilište u Mostaru potpisalo je sporazum o akademskoj suradnji s Nacionalnim sveučilištem za umjetnost u Bukureštu (Universitatea Națională de Arte București – UNArte). Ova suradnja otvara nove mogućnosti za razvoj i obogaćivanje akademskog i umjetničkog polja na obje strane.

Nacionalno sveučilište za umjetnost u Bukureštu, osnovano 1864. godine, najstarija je i vodeća institucija u Rumunjskoj za obrazovanje u području umjetnosti. Sa svojih više od 1500 studenata, pokriva ključne grane likovnih umjetnosti, primijenjenih umjetnosti, kao i povijesti i teorije umjetnosti. Sveučilište je organizirano kroz tri fakulteta – Fakultet likovnih umjetnosti, Fakultet primijenjenih umjetnosti i dizajna te Fakultet povijesti umjetnosti, pri čemu nudi programe na preddiplomskoj, diplomskoj i doktorskoj razini s ukupno petnaest odjela.

Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Nacionalnog sveučilišta za umjetnost u Bukureštu obuhvaća niz aktivnosti usmjerenih na jačanje veza između dviju institucija. Među predviđenim aktivnostima su razmjena nastavnika, tehničkog i administrativnog osoblja, kao i studenata. Suradnja također uključuje razvoj novih studijskih programa, zajedničko provođenje istraživačkih projekata, te organizaciju kulturnih događanja, konferencija i drugih aktivnosti koje su od zajedničkog interesa za obje strane.

Ovaj sporazum predstavlja izniman kulturno-umjetnički značaj, omogućujući međusobno obogaćivanje ne samo na akademskom, već i na kulturnom planu. Otvorit će prostor za nove kreativne projekte, razmjenu ideja te dodatno poticati razvoj studijskih i istraživačkih programa, čime će obje institucije pridonijeti unapređenju umjetničkog obrazovanja i stvaralaštva na međunarodnoj razini.



 
index Instagram400x230 youtube