|SUM| Elektronički upisi, novi smjerovi i slobodna mjesta na fakultetima privlače studente iz BiH, RH i svijeta

U tijeku su prijave za rujanski razredbeni postupak na Sveučilištu u Mostaru, koje su otvorene do 6. rujna.

Rujanski upisni rok donosi priliku za buduće studente koji su propustili ljetni upisni rok ili su se naknadno odlučili za studiranje na ovom Sveučilištu. S obzirom na raznolikost ponuđenih studija, studenti imaju mogućnost odabrati onaj koji najbolje odgovara njihovim interesima i ciljevima. Sveučilište u Mostaru, kao jedina visokoškolska ustanova u BiH koja održava nastavu na hrvatskome jeziku, okuplja oko 10.000 studenata na svojih jedanaest sastavnica te u dva sveučilišna centra u Posavini i središnjoj Bosni. Ovaj rujanski upisni rok posebno je zanimljiv jer privlači studente ne samo iz BiH već i iz Hrvatske te drugih dijelova svijeta.

Od 9. do 13. rujna predviđen je proces odabira pristupnika na određenim studijskim programima unutar ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru. Upisi na prvu godinu studija održavat će se od 9. do 20. rujna, a među fakultetima s dostupnim slobodnim mjestima u ovom upisnom roku nalaze se Pravni fakultet, Filozofski fakultet (osim Studija logopedije), Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (osim Studija arhitekture i urbanizma), Fakultet strojarstva, elektrotehnike i računarstva, Ekonomski fakultet te Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet. Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu provodi upise isključivo u rujanskom roku, tako da se zainteresirani studenti mogu prijaviti do 9. rujna. Posebno je zanimljivo istaknuti da su biomedicinski fakulteti, kao i prošlih godina, privukli veliku zainteresiranost, pa su tako mjesta na Farmaceutskom fakultetu za Studij farmacije popunjena. Postoji mali broj slobodnih mjesta na Studiju kozmetologije i laboratorijske biomedicine na Farmaceutskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i na Studiju medicine te Studiju dentalne medicine.

Prednosti pri upisu

Kao i za srpanjski rok, omogućeni su elektronički upisi, gdje svi pristupnici mogu predati prijave za razredbeni postupak putem informacijskog sustava Sveučilišta na adresi upisi.sum.ba ili na odgovarajućoj ustrojbenoj jedinici na koju se pristupnik želi upisati. Jedna od ključnih prednosti elektroničkoga upisa na Sveučilištu u Mostaru je integracija sa sustavom eduID. Srednjoškolci koji već koriste eduID imat će prednost jer sve informacije koje su već unesene u matične knjige automatski će biti prenesene u sustav za upis na Sveučilištu. To znači da će upis na fakultete biti izravan, uz korištenje postojećega eduID. Više informacija o postupku prijave i specifičnim zahtjevima za svaki fakultet može se naći na: https://upisi.sum.ba/fakultet/.

 
index Instagram400x230 youtube