Predstavljena monografija “Na Olimpu Herceg-Bosne”

Večeras je u prostorijama Sveučilišne galerije u Rodoču predstavljena monografija hercegbosanskog sporta ”Na Olimpu Herceg-Bosne”.

Cilj monografije je na jednom mjestu prikazati sve uspjehe hrvatskoga naroda u sferi sporta. Podijeljena je na županije, a zatim na gradove i općine. Ovo je prva sustavno odrađena analiza hercegovačkog i bosanskog sporta na preko 600 stranica.

U izradi monografije sudjelovalo je više autora: Miljenko Karačić, Marko Knezović Ćopo, Tanja Vučić-Tomić, Iljo Dominković, Dušan Musa, Nikica Šiljeg, Vlado Marković, Albert Pehar, Matej Damjanović, Damir Suton, Josip Križanović.

–  Godinu dana na monografiji su radili renomirani sportski novinari, a pripreme za nju su trajale preko 30 godina, tj., od kada bilježimo sve ove sportske uspjehe i od kada se skuplja građa za ovu temu – istaknula je glavna urednica monografije Slavica Karačić.

Po njezinim riječima, na više od 600 stranica teksta popraćeno fotografijama, zbrojeni su de facto uspjesi znanih i neznanih hrvatskih klubova i pojedinaca u BiH na domaćim i stranim natjecanjima.

–  Svatko od autora se vodio svojim osobnim kriterijima koga da stavi i svatko je svojim osebujnim stilom pisao i birao koga će uvrstiti. Išlo se na to da unutra budu pobrojani oni koji imaju rezultate od međunarodnih do domaćih natjecanja – istaknula je urednica.

 Dodala je da su u izradi knjige sudjelovali i brojni aktivni i bivši sportaši, treneri, sportski djelatnici u klubovima i sportskim savezima te razni kroničari u raznim sportskim područjima, kao i lektori, korektori, grafičari i drugi.

 Urednica nije mogla izdvojiti koji je uspjeh po njoj najveći, ali da joj je svakako jedan od najzanimljivijih onaj gdje je nogometna reprezentacija Herceg-Bosne odigrala prijateljski susret s Paragvajem u Asuncionu.

Ideja za mongrafiju krenula je od sportske novinarke i jedne od autorica priloga objavljenih u ovoj knjizi Tanje Vučić-Tomić.

– Ponosna sam i sretna što je knjiga ‘Na Olimpu Herceg-Bosne’ ugledala svjetlo dana. Ona je najbolji pokazatelj snage i veličine Hrvata u ovoj državi. Malo se koje podneblje kao sto je Herceg Bosna mogu se podičiti fenomenalnim rezultatima i klupskim rekordima – naglasila je Vučić-Tomić.

Nabrojala je samo neke od predstavljenih ekipa i pojedinaca.

– U monografiji su rezultati naših košarkaša Viteza i Brotnja koji su 90-ih godina prvi stupili na europsku scenu, rekordera po broju osvojenih titula prvaka države i nacionalnih kupova, košarkaši Širokog, nogometaši Zrinjskog, rukometaši Izviđača i rukometašice Gruda, boćari Ljubuškog i Gruda, stolnotenisači Mostara, do brojnih eminentnih imena, svjetskih veličina kao što su: Zlatko Dalić, Domagoj Duvnjak, Ivan Dodig, Marin Čilić, Bojan Bogdanović, Filip Mihaljević, Zoran Planinić, Markica Dodig, Jelena Pehar, braća Anđelo i Ivan Kvesić, Igor Karačić, Marino Marić, Marin Šego i drugi. Ovom knjigom pokazali smo koliko smo jak i uporan narod kojeg ništa ne može slomiti i koji nikad neće nestati s ovih prostora – ocijenila je Tanja Vučić-Tomić.

Poslijednja izmjena danaSubota, 01 Listopad 2022 23:32
 
index Instagram400x230 youtube