Tabak dobio nagradu za osnivanje prvog muzeja duhana u Hercegovini

FEDERALNI AGROMEDITERANSKI ZAVOD (FAZ) MOSTAR U PETAK JE NA AGRONOMSKOM I PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOM FAKULTETU OBILJEŽIO 70. GODIŠNJICU OD UTEMELJENJA DUHANSKOG INSTITUTA MOSTAR I 95. GODIŠNJICU DUHANSKE POKUSNE SLUŽBE U BOSNI I HERCEGOVINI.

Direktor FAZ-a Marko Ivanković, podsjetio je kako su na području BiH djelovale tri tvornice duhana i sve su ugašene.

U duhanu je sve određeno, on je svugdje u svijetu monopol države i u primarnoj proizvodnji ga može biti koliko država želi, a ako ga ne želi ni malo, onda ga neće biti. Dolaskom tržišnih uvjeta u gospodarstvo BiH, većina tih duhanskih stanica je ugašena, a zadnja stanica u državi ugašena je 2012. godine u Stocu, kazao je Ivanković.

Po njegovim riječima, domaće tvornice jednostavno nisu uspjele preživjeti borbu s velikim svjetskim proizvođačima.

Bh. tvornice nisu mogle izdržati svjetsku konkurenciju, tako da su one zapravo kupljene od tih velikih duhanskih divova i rekao bih da je kupljeno cijelo tržište, jer tvornice su zatvorene i više ne proizvode. To vam je sudbina malih na tržištu velikih, istaknuo je direktor FAZ-a.

Duhan se i dalje sadi na prostoru Bosne i Hercegovine, ali radi se o mali površinama.

Može biti slika sljedećeg: tekst "BOSNA HERCEGOVINA ERCEGOVIN FEDERALNI AGROMEDITE ERANSKI ZAVOD MOSTAR BOSNIA AND HERZEGOVINA FEDERATI BOSNIA ANDHERZEGOVINA FEDERAL AGRO MEDITERANEAN INSTITUTE OF MOSTAR FEDERALNI AGROMEDITERANSKI ZAVOD MOSTAR U povodu 70. godišnjice utemeljenja Duhanskoga instituta Mostar, kao prveznanstvenoistraživačke organizacije Hercegovini godina duhanske pokusne službe u Bosni Hercegovini 1927. 1952. 2022. dodjeljuje ZAHVALNICU za General Tobacco Industry d.o.o. -TABAK Museum &Restaurant Za osnivanje prvog muzeja duhana u Hercegovini RCEGOVINA ERCEGOVINE LOSNE Mostar, 16.9 2022 AGROM Direktor: Marko Ivanković ATrautrć"

“Iznimna čast nam je bila preuzeti zahvalnicu od strane FEDERALNOG AGROMEDITERANSKOG ZAVODA za osnivanje prvog muzeja duhanabu Hercegovini. U povodu 70. godišnjice utemeljenja Duhanskog instituta u Mostaru, posebno se zahvaljujemo direktoru FAZ-a prof. Marku Ivankoviću, kao i prof. Juri Belji koji su prepoznali naš rad i dali nam podršku od samoga početka djelovanja prvog duhanskog muzeja u Hercegovini. Puno sreće u budućem poslovanju i zajedničkoj suradnji”, poručili su iz TABAK Museum & Restaurant.
Poslijednja izmjena danaSubota, 17 Rujan 2022 08:50
 
index Instagram400x230 youtube