Radioamateri Herceg Bosne obilježili 29. obljetnicu

Ove godine Zajednica radioamatera Herceg Bosne obiježava 29. obljetnicu osnutka. Tim povodom radioamateri su se okupili u Parku prirode Blidinje.

Uz njihove članove, obljetnici su nazočili i brojni radioamateri iz Republike Hrvatske koji u velikom broju svake godine rado sudjeluju na ovim susretima koji su jedinstveno okupljanje ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Susrete je otvorio predsjednik radioamatera Herceg Bosne Miroslav Nikše a nazočnima se obratio, između ostalih, i predsjednik radioamatera Republike Hrvatske Rolando Milin.

Direktor Odašiljača i veza Republike Hrvatske Mate Botica je pohvalio suradnju koju ima s radioamaterima Herceg Bosne a uvjeren je kako će se ona i u budućnosti razvijati.

Nazočnima se obratio i Počasni dopredsjednik ZRHB prof dr Nikola Gamilec koji su podsjetio na ulogu radioamatera u društvu.

Nakon protokolarnog otvaranja Susreta, kao i svake godine, održana je radioamaterska prezentacija a ove godine nazočnim će se obratio dipl. ing.el. Josip Slišković sa temom "Aktivnosti radioamatera Herceg Bosne povodom Svjetskog dana radioamatera (WARD)".

Program se nastavio zajedničkim druženjem uz domjenak i tombolu. U nedjelju je održana sveta misa koja je bila posvećena umrlim i poginulim radioamaterima ZRHB a koja je služena u crkvi Svetog Ilije u Masnoj Luci.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) dragovoljna je i neprofitabilna udruga građana utemeljena 1993. god. u Širokom Brijegu.

Svrha udruživanja bila je ostvarivanje zajedničkih ciljeva i interesa u radioamaterskoj djelatnosti kako bi se zadovoljile javne potrebe u tehničkoj kulture na razini Hrvatske Republike Herceg Bosne.

S pravom se može reći kako je ZRHB udruga koja se među prvima organizirala, još za vrijeme Domovinskog rata u BiH, a njeni utemeljitelji su bili ratni vezisti Hrvatskog Vijeća Obrane (HVO).

Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih i satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a, u posljednje vrijeme, informatike i računalne tehnike, što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini. ZRHB je kroz višegodišnje djelovanje uz konstantni edukacijski rad omasovilo članstvo tako da trenutačno okuplja preko 1.200 članova koji su položili radioamatersku klasu.

Među članstvom je veliki broj mladih ljudi koje je privukao ovaj hobi. U cijelom Svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) posjeduje jedan od najsuvremenijih komunikacijskih sustava veza u ovom dijelu Europe.

Zbog ove spoznaje GSS za svoje potrebe često koristi radioamaterske repetitore znajući kako radioamateri svakodnevno prate i primjenjuju najnoviju tehnologiju u svijetu komunikacija te obično imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu.

Za vrijeme nedavnog požara na Čvrsnici radioamateri Herceg Bosne su svoja sredstva dali na korištenje Civilnoj zaštiti i Gorskoj službi spašavanja koji su koordinirali svoje aktivnosti putem radioamaterskih repetitora instaliranih na ovom području.

 
index Instagram400x230 youtube