Dušan Musa o promociji nove knjige [audio]

Nakon uspješne knjige „Hercegovački ustanak 1875. – 1878. – akteri, istine i zablude“ koja se brzo rasprodala pa je doživjela i dopunjeno izdanje, novinar i književnik Dušan Musa izdao je još jednu knjigu na ovu temu, a sutra će je predstaviti u hotelu Bigeste u Ljubuškom.

Riječ je o djelu pod nazivom „Don Ivan Musić organizira ostanak Hrvata u istočnoj Hercegovini 1875. – 1878. godine“.

Promocija najnovije Musine knjige održati će se sutra početkom u 20.30 sati, a uz autora o djelu će govoriti urednik knjige Tomislav Primorac, te recenzenti – dr. sc. Ljiljana Herceg i doc. dr. Marinko Marić.

Musa koji se već 15 godina pedantno bavi tematikom Hercegovačkog ustanka te je na ovu temu već objavio dvije knjige, kaže kako ova treća knjiga daje onu „završnu glazuru ove problematike“.

Naslov djela je posudio iz pjesme Mate Kolobarića.

„Mato Kolobarić je težak, građevinski radnik iz Rakitna i on je napisao pjesmu, to je cijeli jedan ep, jedna knjižica fina od stotinjak stranica. To djelo Mate Kolobarića se zvalo „Don Ivan Musić organizira ostanak Hrvata u istočnoj Hercegovini 1875. – 1878. godine“ i ja sam po tom njegovom djelu nazvao ovu knjigu“, objašnjava Musa.

On u ovoj najnovijoj knjizi zaokružuje ustaničku problematiku od pada srednjovjekovne Bosne 1463. i Hercegovine 1482. godine pod vlast Osmanskog carstva, pa do Berlinskog kongresa održanog 1878. godine.

Upravo je Berlinski kongres bio rezultat ustanka kojeg su pokrenuli južno-hercegovački katolici – Hrvati, napadom na osmansku posadu na mostu preko rijeke Krupe između Dračeva i Gabele, mjesta na području Čapljine. Južno-hercegovački ustanici, misli se na područje sliva rijeka Trebižata, Bregave i Trebišnjice, iznenadili su ne samo uspavanu osmansku vlast nego i cjelokupnu ondašnju europsku javnost. Iznenađenje je bilo tim veće jer su se prvi pobunili katolici, dok su ranije bune protiv osmanskih okupatora, bile vezane uglavnom za prostore Bosne i Hercegovine naseljene pravoslavnim življem.

Poslušajte više u audiozapisu

 
index Instagram400x230 youtube