Brkić: Davanje statusa kandidata BiH stvorilo bi pozitivan zamah u zemlji

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je u Bruxellesu na sedmom sastanku političkih direktora zemalja zapadnog Balkana (WB6), na poziv zamjenika glavnog tajnika za politička pitanja u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Enriquea Mora.

Teme sastanka bile su europske integracije, aktuelna situacija na zapadnom Balkanu, suradnja u oblasti zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, ruska invazija na Ukrajinu i šire implikacije u Europi, odnosi s NR Kinom kao i aktualne bliskoistočne teme.

Brkić se zahvalio EU na naporima da zadrži fokus na europskoj perspektivi Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da naša zemlja cijeni kontinuirani angažman Europske unije u podršci stabilnosti, kao i aktivnosti na jačanju ekonomskih i političkih veza kako unutar regje ZB, tako i između EU i regije, osobito imajući u vidu trenutnu situaciju u Ukrajini. Podvukao je da rat u Ukrajini, koji je doveo do nove geopolitičke realnosti u Europi i izazvao najveću sigurnosnu krizu na europskom kontinentu od Hladnog rata, zahtjeva i opravdava dodatni angažman EU na zapadnom Balkanu.

Naglasivši da je BiH predana svom europskom putu pozvao je na snažniji angažman Europske unije u prevladavanju trenutnog zastoja naše zemlje u ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i ubrzanje procesa integracije u EU.

- Davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, što je prije moguće, ne samo da bi stvorilo pozitivan zamah u zemlji, već bi imalo i odlučujući utjecaj na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine - naveo je Brkić izražavajući nadu da će Konferencija o zapadnom Balkanu, koja će se održati u lipnju ove godine u okviru francuskog predsjedavanja Vijećem EU, poslati snažniju i pozitivniju poruku zemljama ZB.

Politički direktori zapadnog Balkana bili su suglasni u ocjeni kako je zabrinutost Europske unije zbog ranjivosti regioje u svjetlu rata u Ukrajini opravdana, ali da upravo ovakva situacija zahtjeva odgovarajući praktičan odgovor Bruxellesa u smislu ispunjavanja obećanja daih zemaljama regije na sumitima, počevši sa Solunskim. Predstavnici EU ponovili su i ovom prilikom neupitnu predanost europskoj perspektivi zapadnog Balkana, ali i naglasili kako u ovim, prijelomnim trenucima za sigurnost europskog kontinenta, očekuju da zemlje regije pokažu odlučnost, hrabrost i jedinstvo kakvo u proteklim tjednima pokazuje Europska unija.

Govoreći o odnosima na zapadnom Balkanu, Brkić je istakao da je naša zemlja posvećena održavanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama zapadnog Balkana, uvažavajući zajedničke interese i bez uvjetovanja. Regionalna suradnja ostaje vitalan i nezamjenljiv faktor na našem putu ka EU i Bosna i Hercegovina ostaje posvećena unapređenju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u EU.

Dodao je da je regionalna ekonomska integracija, na koju su se zemlje ZB obvezale, ključna za transformaciju zapadnog Balkana i približavanje Europskoj uniji. S tim u vezi, pozdravio je prvi investicijsk paket za zapadni Balkan u okviru Ekonomskog i investicionog plana (EIP), objavljen u veljači 2022. godine, u iznosu od 3,2 milijarde eura za financiranje 21 projekta u oblasti transportne, digitalne, klimatske i energetske povezanosti.

Također je podsjetio na održavanje “23. Međunarodnog sajma privrede Mostar 2022” od 5. do 9. travnja na kojem će, kao dio zajedničke regionalne delegacije i uz podršku Europske komisije, sudjelovati mala i srednja poduzeća iz regiona WB6 iz poljoprivrednog i poljoprivredno-prehrambenog sektora.

U kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, Brkić je kazao da se Bosna i Hercegovina pridružila Europskoj uniji u najoštrijoj osudi agresorskog rata koji je pokrenula Rusija protiv nezavisne i suverene Ukrajine, čime je prekršila međunarodno humanitarno pravo i mir i sigurnost u Europi.

- Ničim izazvana i neopravdana vojna agresija na bilo koju suverenu državu, državu članicu Ujedinjenih naroda, nikada nije bila prihvatljiva i zasigurno nije dobrodošla danas - naglasio je Brkić. Izrazio je nadu da će neprijateljstva u Ukrajini što prije završiti, kako bi se sadašnja kriza mogla riješiti mirnim i diplomatskim putem uz dijalog svih relevantnih aktera, i uz poštivanje normi i principa međunarodnog prava.

Kada je riječ o saradnji u oblasti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP), Brkić je istakao opredijeljenost Bosne i |Hercegovine ciljevima Globalne strategije za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i spremnost da nastavi doprinositi njenoj implementaciji u skladu sa svojim kapacitetima i u mjeri u kojoj joj njen EU status dopušta. Napomenuo je da BiH ulaže značajne napore da svoju vanjsku politiku uskladi sa ZVSP-om te da je veći broj izjava uskladila sa izjavama i zajedničkim stavovima EU.

Za vrijeme radnog ručka kojem je nazočila i Angelina Eichhorst, izvršna direktorica EEAS-a za Europu, razgovarano je, između ostalog, i o situaciji na Bliskom istoku i odnosima zemalja regije s Narodnom Republikom Kinom, priopćeno je iz MVP BiH.

 

 
index Instagram400x230 youtube