Mamić navodno radi na osnivanju nogometnog kluba i sportskog centra u Hercegovini

Otkako je svojim prozivkama u probleme uvukao suce s osječkog Županijskog suda, odbjegli reformator hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić rjeđe se pojavljuje u medijskom prostoru i na društvenim mrežama,

no to ni izbliza ne znači da ne živi aktivnim i ispunjenim životom u svojoj drugoj domovini, Bosni i Hercegovini, u kojoj se skrasio u bijegu od hrvatskog pravosuđa, s kojim borbe još vodi, piše tjednik 7Dnevno.

Koliko god mu je ta pravna bitka problematična, toliko Mamić sa životom u Hercegovini nema problema, obitava u svojem stanu u Međugorju, s vremena na vrijeme provoza se do gradilišta nadomak Ljubuškog, gdje bi uskoro trebala biti završena njegova vila, a uza sve to Mamića u susjednoj BiH obožavaju.

Iako je iz Hrvatske ispraćen s utegom ozbiljnih optužbi, u susjedstvu Mamić uživa status svojevrsnog heroja i rado viđenog gosta na raznim svadbama i domjencima, pa i u noćnim klubovima, u kojima se ‘Maminjo’ u svojem stilu opušta ne mareći za to što bi netko mogao reći. Stekao je on u svojoj drugoj domovini simpatizere, ali i nove potencijalne poslovne partnere jer ga se često sreće po hercegovačkim restoranima, gdje mu na ručkovima i večerama nerijetko društvo prave tamošnji poduzetnici.

Na kavi s Kutlom

Najčešće kave ispija sa svojim odbjeglim prijateljem Miroslavom Kutlom, piše 7Dnevno, no on nije jedini tajkun s kojim ga se može vidjeti. Sve se češće Mamića viđa po ljubuškom kraju pa se ondje počelo spekulirati kako će ovaj neformalni gazda Dinama baš ondje, u Ljubuškom, pokrenuti vlastiti nogometni klub koji namjerava dizati iz temelja. Govori se da je Mamić u taj svoj klub spreman uložiti milijune. Ovo navodno Mamićevo ulaganje u ljubuškom kraju opisuju kao perspektivan projekt koji bi mogao oživjeti pola Hercegovine, očekuje se da će međugorski reformator u svoj klub dovoditi brojna zvučna imena iz nogometnog svijeta, a onda se to u klasičnom hercegovačkom duhu lako može povezati i s drugim granama poduzetništva.

Ti će Mamićevi momci negdje morati spavati, jesti, piti i trošiti, pa se vjeruje kako bi baš zbog toga cijeli kraj mogao živnuti. Trenera Mamić, dakako, ne bi morao ni tražiti jer s njim u Hercegovini ionako već neko vrijeme boravi njegov brat Zoran. Nije ovo prvi put da se Mamić u Hercegovini povezuje s raznim nogometnim klubovima, jedno se vrijeme govorilo kako bi mogao ući u NK Široki Brijeg, no to se na koncu nije obistinilo. Istina je zato da se početkom ove godine od nečega ipak odlučio odmoriti pa je tako boravio na Jahorini, gdje se također raspitivao o ulaganjima u nekretnine jer namjerava i u toj olimpijskoj ljepotici izgraditi vilu u kojoj bi boravio tijekom zimskih mjeseci.

Nije Mamić na Jahorini prošao nezamijećeno, štoviše, svako malo građani su mu prilazili kako bi se fotografirali s njim, a zamijetili su u Hercegovini još prije nekoliko mjeseci tvrtku Plavo sunce s kojom su Zdravko Mamić i njegov sin Mario ušli u izgradnju više solarnih elektrana na hercegovačkom području, u čemu bi im mogle koristiti Mamićeve političke veze s liderima HDZ-a BiH. Novca mu ne nedostaje, kažu oni koji su u Hercegovini imali prilike sresti neformalnog Dinamova šefa koji nerijetko časti ne samo svoje prijatelje nego i one koji mu se obrate kako bi ga pozdravili ili se fotografirali s njim.

Ne nedostaje Mamiću, čini se, ni ideja, pa se jedno vrijeme po Hercegovini šuškalo kako bi u općini Ravno trebao graditi sportski centar te da bi mu u tom pothvatu navodno mogao pomoći hrvatski naftaš i utjecajni general Ivan Čermak. Kada će i hoće li uopće graditi sportski centar, pa i navodne golf-terene, zasad se ne zna, no zato se zna da je Mamić u okolici Ljubuškog podigao prostranu prizemnicu. U dvorište pokraj garaže smjestio je kip svetog Ante i klupu. Vilu je Mamić s bočne strane opasao visokim kamenim zidovima, no posao još nije gotov, ondje će se još ulagati i taj će se prostor sređivati. Nije Mamić slučajno odabrao okolicu Ljubuškog, riječ je o vrlo atraktivnoj lokaciji nedaleko od popularnog slapa Kravica, koji se smatra jednim od vodećih bisera turizma cijele Bosne i Hercegovine.

Onamo se svakoga ljeta slije vojska turista, a Kravica još nije do kraja iskoristila svoj potencijal pa nije nemoguće da Mamić i tu vidi neku od poslovnih prilika. Priliku s kućom Mamić je dobro iskoristio pa je tako uspješno sljubio hercegovački kamen sa suvremenom arhitekturom, gradeći niskokatnicu okruženu velikim dvorištem, na kojem bi do kraja izgradnje trebalo niknuti podosta bilja i zelenila, koje je tradicionalno za ovaj dio Hercegovine. Budući da se nedavno pisalo o tome da Mamića pokušavaju likvidirati momci iz čepinskog klana, ako je suditi po uređenju vile, i on sam spreman je na sve, uz visoki zid, na kući će biti postavljene videokamere i nadzor, a priča se kako je Mamić već angažirao zaštitare za nadzor gradilišta te da ti isti momci iz Delta Securityja vode brigu i o samom Mamiću i njegovoj sigurnosti.

I dalje vlada

Uza se Mamić navodno često ima zaštitara i vozača, a premda je zabrinut za vlastitu sigurnost, brige za egzistenciju nema, jer dok čeka nastavke sudskih procesa, on i dalje kontrolira Dinamo, što je potvrdio lani na Badnjak kada je sam priznao kako je zaslužan za transfer Petra Bočkaja iz Osijeka u Dinamo.

“Takvo ste mi vino točili da sam večeras kupio Bočkaja”, izjavio je Mamić tvrdeći da je to tek početak.

Kako zasad stvari stoje, i njegov život u Hercegovini tek je počeo, uskoro bi mu se navodno trebala pridružiti i vjerna supruga Marina, koja također u Zagrebu živi prilično oprezno uz pratnju zaštitara i vozača. Sin Mario s drugom suprugom Tiom, zasad još živi u Zagrebu, no braća Mamić odlučila su se razdvojiti pa je tako, kako tvrde upućeni, Zoran Mamić nastanjen u Mostaru, kamo se preselio početkom ove godine, te kažu da i on ima pune ruke posla, ali za razliku od brata Zdravka, Zoran je prilično neprimjetan i ne previše atraktivan Hercegovcima. Sve u svemu, koliko god neugodno za Mamića koji je proputovao gotovo cijeli svijet zvuči ograničenje na samo jednu državu, izgleda da se on u svojoj drugoj domovini sasvim solidno snašao. No snalažljivost ionako nikada nije bila njegov problem.

 
index Instagram400x230 youtube