U Zagrebu predstavljen tradicionalni Napretkov godišnjak za 2022. godinu

U srijedu, 2. veljače 2022. godine, u Napretkovom kulturnom centru predstavljen je 69. broj tradicionalnog Napretkovog godišnjaka koji izlazi s prekidom još od davne 1907. godine koji prati pomno sve Napretkove uspone i padove kroz bremenita vremena.

Na početku predstavljanja Godišnjaka sve prisutne pozdravila je prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, dopredsjednica Naprtkovog kulturnog centra i članica Središnje uprave HKD Napredak koja je cijeli svoj znanstveni i kulturni rad posvetila očuvanju temeljnica hrvatske kulture koja se nalazi izvan naše današnje geografske odrednice.

U 2022. godini kada Hrvatska obilježava 30 godina međunarodnog priznanja svoje neovisnosti u istoj godini HKD Napredak obilježava 120 godina svog osnutka.

O Napretkovom značaju i važnosti kroz povijest za hrvatski narod, a posebno za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini govorio je njegov predsjednik dr. sc. Nikola Čiča.

Napretkov godišnjak uspio je odoljeti novim izazovima elektronskih medija i sačuvao svoj papirnati oblik te u njemu bilježio ponešto o djelovanju Napretka, ali i o zaslužnim ljudima u njegovom radu o čemu je govorio prof. dr. sc. Božo Skoko. 

„Godišnjak je glasilo koje zauzima posebno mjesto u Napretkovoj izdavačkoj djelatnosti. Ujedno ovo je najdugovječnije Napretkovo glasilo, koje izlazi još od 1907. godine te bilježi sve ono što je bitno za život ovog kulturnog društva, a samim time i ono što je bitno u široj društvenoj zajednici“ , naglasio je Skoko u svom govoru.

Napretkov Godišnjak u ovom broju prigodnim tekstom predstavio je Antu Grlića Radmana, Napretkovog prijatelja, dobrotvora i donatora koji za svoga života zdušno pomagao Naopredak, a posebno njegovu podružnicu u Bugojnu.

„Daleko najveći doprinos obnovi Hrvatskog doma u Bugojnu i materijalnoj potpori radu podružnice dao je spomenuti Ante Grlić Radman, ugledni hrvatski gospodarstvenik, sin bugojanskog kraja i otac ovdje nazočnog ministra vanjskih i europskih poslova. Godišnjak donosi detaljan životopis i poslovni put gospodina Ante, ali i njegova životna promišljanja, ideale i vrijednosti kojima se vodio. Novci i iznosi su manje važni, iako slikoviti. Važnije je danas ovdje istaknuti njegovu ljubav prema bugojanskom kraju, prema Napretku, prema svome bližnjemu, ma koje vjere i nacije bio“, rekao je u svom izlaganju Skoko.

Svoje izlaganje Skoko je završio citatom pokojnog Ante Grlić Radmana:”Razmišljajući o svojemu životu i osvrćući se na pojedine važne događaje, ističem da moje najveće bogatstvo nisu ni uspješna karijera, ni relativno dobro imovinsko stanje, ni društveni ugled i utjecaj, nego je to zapravo moja obitelj. U mojoj me poodmakloj dobi uveseljava spoznaja da i među mojom djecom i unucima jednako prevladavaju moral, poštenje, zauzetost za drugoga, stremljenje za opće dobro, mir, blagost, strpljenje, istinoljublje i zdravo rodoljublje.”

Tim povodom Vanda Babić Galić pročitala je prigodnu pjesmu hrvatskog književnika Mile Pešorde „Otac“.

Na kraju predstavljanja Godišnjaka prisutnima se u ime svoje obitelji obratio dr. sc. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi RH koji u kraćem emotivnom govoru istaknuo važnost Napretka za hrvatski narod i zahvalio na tekstu posvećenom njegovom ocu.

U glazbenom dijelu programa nastupio je pjevač Donat Orlić u pratnji klarinetiste Bruna Philippa i harmonikaša Emira Đaferovića.koji su izveli četiri tradicionalne pjesme.

Na kraju predstavljanja Godišnjaka publika i predstavljači zadržali su se u kraćem ugodnom razgovoru

 
index Instagram400x230 youtube