Stećak – kulturno povijesna znamenitost Hercegovine

Stećci se kao srednjovjekovni nadgrobni spomenici pojavljuju od druge polovice XII. stoljeća do početka 16. stoljeća u jedinstvenom historijskom kontekstu gdje se susreću kulture i tradicije evropskog zapada, istoka i juga te su izvanredno svjedočanstvo srednjovjekovne umjetnosti na ovim prostorima.

Univerzalna i jedinstvena vrijednost stećaka je njihova brojnost, od oko 70 000 primjeraka, različitih oblika čiji su reljefi nekada i jedini trag i svjedočanstvo srednjovjekovne kulture naših prostora. Od ukupno dvadeset i osam lokaliteta koji su uvršteni na UNESCO-vu Listu svjetske baštine s područja četiri susjedne države: Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, dvadeset lokaliteta je s našeg tla i oni predstavljaju najbolje sačuvan i originalan umjetnički izraz ovog vida srednjovjekovne sepulkralne umjetnosti.
U povodu obilježavanja Svjetskog dana kulture baštine, Udruga RESPEKT i predškolska ustanova Mali princ organizirali su edukativnu radionicu na temu „Stećak – kulturno povijesna znamenitost Hercegovine“. Cilj projekta je upoznati djecu sa stećcima i njihovoj vrijednosti i simbolici.

Njime se želi motivirati djecu da se upoznaju i educiraju o povijesti svoga kraja kao i usvajanju novih znanja važnosti očuvanja kulturne baštine Nakon radionice, mališani su obišli lokalitet Podadvor gdje se nalazi skupina od 12 stećaka.

Projekt su financijski podržali Federalno ministarstvo kulture i sport, Općina Čitluk i Općina Ravno.

 

 
index Instagram400x230 youtube